Малките тайландски футболисти и техният треньор, които бяха блокирани в

...
Малките тайландски футболисти и техният треньор, които бяха блокирани в
Коментари Харесай

Спасените от пещерата деца: Страх ни е да се приберем у дома

Малките тайландски футболисти и техният треньор, които бяха блокирани в наводнена пещера, дадоха първата си конференция. Те застанаха пред медиите незабавно, откакто бяха изписани от болничното заведение. Част от тях признаха, че се опасяват да се приберат вкъщи, написа Блиц.

„ Посещението в пещерата беше част от тренировката. Когато стигнахме до нея не бях сигурен дали да влизаме. Попитах момчетата дали желаят, защото знаех, че ще е мрачно и влажно, а тук-там ще би трябвало да се плува. Всички се съгласиха. Мислех, че ще останем към час и по-късно ще се приберем. Не носехме нищо със себе си, нито спомагателни облекла, нито храна “, изясни треньорът Екапол Чантавонг.

Всички са оставили своите колела и футболни обувки пред входа на пещерата. След това едно момче скочило във водата, а останалите го последвали, обясниха от тима. Всички очаквали да се приберат напълно скоро. В същото време обаче почнал поройният дъжд, който доста бързо блокирал изходите и наводнил пещерата.

„ Когато входът беше залят, трябваше да намерим различен излаз. Катерехме се по скалите. Стигахме до височина от 3-4 метра, с цел да сме над водата. След това видяхме едно кално островче и се добрахме до него. Оказа се, че сме на четири километра във вътрешността в пещерата “, описа 13-годишният Панумас Саенгдее.

„ Пиехме от водата, която се стичаше по скалните стени. Беше чиста и на усет като питейната вода “, добави 16-годишният Порнчай Кхамлуанг.

Изключително любопитен миг е била появяването на двамата английски водолази, които на деветия ден откриха футболния тим в пещерата.

„ Не бяхме сигурни дали е истина. Спряхме да приказваме и започнахме да се ослушваме. Оказа се, че всичко е истина. Аз персонално бях шокиран. Когато от водата се видя светлина от фенерче и се появи първият водолаз, се изненадах, че е британец. Толкова бях шокиран, че го попитах: „ Здравейте, мога ли да Ви оказа помощ “, а той идваше да помогне на нас “, изясни 14-годишният Адул Самон.

„ Бях изплашен от протичащото се. Но смешното е, че повече ме беше боязън да се прибера, тъй като майка ми щеше да вдигне скандал “, разгласи с усмивка 13-годишният Монгкол Боонпиам.

„ Извинявам се на родителите си за аргументите терзания. Знам, че когато се прибера няма да ми се размине и иска ми се карат “, добави в същия звук 16-годишният Порнчай Камлуанг.

Лекарският екип, който в последните дни се грижеше за момчетата и техния треньор, изясни, че всички са физически и душевен здрави. По време на престоя си в пещерата са изгубили по към 4 кг. В дните след излизането са съумели съвсем да си възстановят тежестта и са наддали с по 3 кг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР