Малките търговци на горива отново са в стачна готовност под

...
Малките търговци на горива отново са в стачна готовност под
Коментари Харесай

Малките търговци на горива отново са в стачна готовност

Малките търговци на горива още веднъж са в протестна подготвеност под наслов " Жълти жилетки ". За следващ път те желаеха Народното събрание да одобри измененията в Закона за горивата, отменящи непостижимите съгласно тях банкови гаранции, които са наложителни при регистрация. Очакваше се новите правила за регистрацията да влязат в действие от 26 октомври. Междувременно обаче, водачът на НФСБ Валери Симеонов внесе в Народното събрание предложение да измененията да се отсрочат с 6 месеца.


Ако задължението доставчиците да се записват при написаните в закона банкови гаранции влезе в действие в края на месеца, по-голямата част от бизнеса ще бъде блокиран. Това настояват браншови организации.
Симо Симов - Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива: Онези, които не са се записали не могат да купуват. А тези, които не са се записали като търговци не могат да доставят. Дори да има такива, които са регистрирани, не могат да доставят горива на тези, които не са се записали като консуматори. Настъпва един безпорядък на пазара.
Според тях законът е лобистки и обслужва ползите на огромните търговци. Затова желаят законопроектът за изменение, който готвиха 6 месеца дружно с министерството на стопанската система, да бъде гласуван от Народното събрание допустимо най-скоро.
Симо Симов - Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива: Той отстранява онази банкова гаранция, която е непостижима за множеството от нас, от 500 хиляди, отстранява опцията, че би трябвало всички да покажем 1 млн. лева капитал или имущество.
Освен това упорстват земеделците и строителите да не подлежат на регистрация. Според закона това би означавало, че тежките машини от строителните обекти или от полето да би трябвало да зареждат гориво единствено от бензиностанции, вместо да се зареждат на място.

Сега дребните търговци чакат, с цел да видят дали идната седмица Народното събрание ще одобри предлагането на Валери Симеонов. Ако то бъде отхвърлено, заплашват с митинги. Ако бъде утвърдено, ще употребяват отсрочката от 6 месеца, с цел да прокарат своя законопроект.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР