Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници излязоха на

...
Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници излязоха на
Коментари Харесай

Малки ВЕИ производители излязоха на протест

Малките производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници излязоха на митинг. Те настояват, че в бранша има двоен стандарт, който води до неведнъж нарастване на цените за крайния консуматор.

Протестът стартира малко след 10.00 часа със алегорично чупене на фотоволтаичен панел. Тук са представители на 270 микро компании за произвеждане на ток от възобновими източници. Те стачкуват против закон, който е признат преди 4 години, който не разрешава да се изкупува електрическата енергия от вятър и слънце, в случай че към тези централи е приложено европейско финансиране. Протестиращите обаче настояват, че техните фотоволтаични централи са създадени с пари от стратегия де минимис по развиване на селските региони, което е нито европейско, нито национално финансиране, заради което не би трябвало да попадат в обсега на този закон и заради тази причина токът да им се изкупува на ниски цени. Поради тази причина те не могат да си изплатят и заемите, с които са направени електроцентралите преди Брюксел да им преведе нужните средства. Поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на шефа на КЕВР Иван Иванов, поради това, че не ползват вярно Закона за енергетиката. Искат среща с премиера Бойко Борисов.
Павлина Трифонова, Съюз на европейските производители на зелена сила: Това, което желаеме, откакто толкоз доста тъжби имаме, откакто имаме и изказвания от Европейска комисия, откакто имаме и нова инструкция и въпросът на равнище Европейска комисия е придвижен, имаме към този момент и законодателство - желаеме да се ползва вярно закона от през днешния ден. Тихомир Тошев, притежател на микро ВЕИ: Искаме оставката на ръководителя на КЕВР - доцент Иванов, защото имаме голям брой тъжби изпратени до него, а той нехае. Досега не е разгледал нито една, макар, че по закон периодите от дълго време са му изтекли. Искаме оставката на министър Петкова, която също знае за казуса и нехае. Искаме и среща с премиера на страната.
Реакцията на Министерството на енергетиката не закъсня. Министър Теменужка Петкова съобщи, че знае за казуса, че неколкократно се е срещала с представителите на микро ВЕИ централите, че има решение на съда, което не разрешава да се изкупуват на високи цени електрическата енергия, която е създадена от централи с европейско финансиране.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Конституционният съд излезе с решение. От това решение излиза наяве, че смяната е изцяло закономерна, че в този случай става въпрос за свръхсубсидиране на този вид производители. Този митинг в действителност е безусловно неаргументиран. Това са тематики, които ние сме обсъждали и аз се надявам сътрудниците в действителност да си напомнят какво сме разговаряли през годините и по какъв начин са се развили през годините събитията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР