Малките населени места в страната ще получат възможност за финансова

...
Малките населени места в страната ще получат възможност за финансова
Коментари Харесай

Малките населени места ще имат възможност за подкрепа по програмата за регионално развитие

Малките обитаеми места в страната ще получат опция за финансова поддръжка от оперативната стратегия за районно развиване в интервала 2021-2027 година посредством използване на новия районен модел на капиталово влияние върху територията. Така няма да има към този момент " бели петна " - обитаеми места без достъп до европейски средства, какъвто е опитът от последните два програмни интервала, изпълнявани с европейско финансиране. Това съобщи предходната седмица в с. Боженци, община Габрово, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова. Там тя взе участие в конференция на тематика " Създаване на нови райони за обмисляне в България и второ равнище на ръководство. Сближаване сред териториално обмисляне и социално-икономическо развиване ", проведена от Асоциацията на българските градове и райони.

" За всички е очевидно, че развиването и на трите планови района в Северна България изостава по отношение на това на тези в Южна България. Застаряването на популацията и миграционните процеси оказват отрицателен резултат върху територията, като способстват за нейното обезлюдяване и слагат нови провокации пред обществените управляващи при оформянето на политиките за развиване. Решенията, които търсим, би трябвало да бъдат прагматични, съответни, само че и устойчиви като модел на осъществяване, с цел да реализираме понижаване на разликите в средносрочна и дълготрайна вероятност ", разяснява Николова.

Новият метод за осъществяване на районна политика ще дава опция на районно и локално равнище да бъдат вземани по-обвързващи решения за подбора и осъществяването на плановете, финансирани с европейски средства, тясно ориентирани към характерните потребности на съответната територия, счита тя. Ще се даде опция за разширение на вероятните бенефициенти по програмата, ще се подтиква и разчита на партньорства, включващи и икономическите оператори.

" Заедно би трябвало да намерим по-приложимите решения. Фокусът ни ще бъде върху построяването на работеща и изпълнена със наличие и потенциал конструкция на районните препоръки за развиване. Те ще са и главните мотори на процеса за идентифициране на най-значимите планове за регионите. "

" Стратегическите съвещания в страната не престават и в идващите седмици със съдействието на Световна банка, чакаме да въвлечем оптимален брой заинтригувани страни и отзиви по препоръчаните разновидности ", сподели още заместник-регионалният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР