Малките на птиците хоацини, които се срещат в Южна Америка,

...
Малките на птиците хоацини, които се срещат в Южна Америка,
Коментари Харесай

Хоацини – птиците, които се катерят

Малките на птиците хоацини , които се срещат в Южна Америка , могат да се катерят, употребявайки крилата си по този начин, както индивидът употребява ръцете си, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

 
Тъй като нямат нокти, бебетата хоацини нареждат първо едното си крило и по-късно разположеното противоположно на него краче, преди да реалокират другото крило и разположеното противоположно него краче. " Те се катерят като хората ", увери съавторката на проучването Аник Абурашид от Природонаучния музей в Париж.
 
Учените снимали координираните придвижвания на крилата и крачетата на бебета хоацини във Венецуела . Според създателите на проучването бебетата хоацини са единствените птици, които умеят да го вършат. Става въпрос за съгласуваност, която е употребена за вървене, плуване и катерене. " Смяташе се, че тя е изчезнала, когато тероподите, които са родственици на птиците, изгубили способността да употребяват предните си крака за напредване ", разясниха учените.

 птици iStock/Getty Images
Всички днешни птици правят синхронизирани придвижвания с крилата си, като ги размахват по едно и също време във въздуха или водата. Някои динозаври обаче имали нокти в края на крилата си. " Възможно е тези динозаври също да са употребявали крилата си за катерене ", означи Аник Абурашид. Археоптериксите, които се срещали преди към 150 милиона години, имали по три нокътя във всяко свое крило.
 
Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances .

Още забавни неща от света на животните:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР