Малките клубове в комисията за Европейските клубни турнири на УЕФА

...
Малките клубове в комисията за Европейските клубни турнири на УЕФА
Коментари Харесай

Кой ще защитава интересите на малките клубове при евентуални промени в евротурнирите

Малките клубове в комисията за Европейските клубни шампионати на УЕФА ще бъдат показани от хора от Северна Европа, реши клубната асоциация на Стария континент (ЕКА). Както е известно, ЕКА си партнира с УЕФА за възможни промени в Шампионската лига и Лига Европа.

16 души от Европейската клубна асоциация влизат в взаимната Комисия с УЕФА, а трима от тях съставляват дребните клубове. Това са Аки Риихилахти (ХИК Хелзинки, Финландия), Куно Техва (Номе Калю, Естония) и Видар Халдорсон (Хафнарфьордур, Исландия). Отборите от приблизително равнище са показани от Малмьо (Швеция), Легия (Варшава, Полша), Рапид (Виена, Австрия), Андерлехт (Белгия) и ПСВ Айндховен.

Самият Риихилахти и Дариуш Миодуски (Легия Варшава) са и двама от четиримата вицепрезиденти на Европейската клубна асоциация, чийто Борд включва общо 24-ма членове.

Изпълнителният шеф на Зенит (Санкт Петербург) Павел Пивоваров беше препоръчан и одобрен на поста ръководител на експертно-правната комисия на Асоциацията на Европейските клубове, който заменя Хосе Марио Крус от Севиля.

За ръководител на Асоциацията преди три дни беше избран отново Андреа Аниели от Ювентус, който ще оглавява структурата до 2023-а година или има гласуван четиригодишен мандат.

Както е известно, клубовете и националните лиги са в несъгласие по отношение на измененията, които би трябвало да бъдат въведени. Богатите клубове, очевидно притиснали УЕФА оптимално, не престават да упорстват за смяна на Шампионската лига в посока единно европейско състезание с влизащи и изпадащи. Някои от богатите клубове имат известни запаси, само че общо взето са подготвени на взаимни отстъпки при увеличение на приходите им.

На другия полюс са дребните клубове в огромните шампионати и националните лиги на Европа, които упорстват да не се вършат никакви промени най-малко до 2023-а година, а и по-късно.

В Европейската клубна асоциация членуват общо 232 клуба, а България има четирима представители: Лудогорец, Левски, ЦСКА-София и Ботев (Пловдив).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР