Малките китайски дронове доскоро представлявали заплаха дори за големите редовни

...
Малките китайски дронове доскоро представлявали заплаха дори за големите редовни
Коментари Харесай

“Панцир” се научи да поразява цели с размер на монета

Малките китайски дронове до неотдавна представлявали опасност даже за огромните постоянни армии. От тях, да вземем за пример, преди време пострадаха самолети във въздушната база “Хмеймим”. И не толкоз от дълго време микро-дроновете нападнаха рафинерии в Саудитска Арабия.

Не е елементарно да отблъснеш сходни въздушни офанзиви: размерът на джихад-дроновете е дребен, радарът не ги разпознава. Но съветският военно-промишлен комплекс съумя да откри отговор на това предизвикателство, написа "Поглед инфо ".

В петък на полигон край Новосибирск се направиха маневри на зенитните ракетно-артилерийски системи “Панцир-С1”. Условен съперник на зенитни артилеристи стана група ударни дронове, които съгласно сюжета са атакували колона с военна техника.

Според телевизионния канал “Звезда”, задачата за екипажите на противовъздушната защита е била комплицирана - дронове са тръгвали от разнообразни направления. Целите са видяни на разстояние 20 километра и свалени на безвредно разстояние.

Два дни преди този момент уменията за отбиване на офанзивата на дронове, летящи на друга височина, се практикуваха в две планински вериги на 201-та база в Таджикистан.

Тук бяха внедрени системи за радиоелектронна война “Урал” (EW) и зенитните системи ZU-23. И както “Спутник” заяви, "те незабавно унищожиха цели в обсег до 2 километра. "

Честотата, с която силите на противовъздушната защита усвояват уменията за заличаване на безпилотни летателни апарати, е разбираема. Русия и другите военни сили са изправени пред изцяло нова опасност през последните 3-4 години. Това са дребните, нискоскоростни и постоянно сглобявани в работилници безпилотни летателни апарати.

Такива дронове от време на време се пробват да нападат съветската база “Хмеймим” в Сирия - последният опит се организира на 19 януари. А в новогодишната нощ на 2018 година терористите направиха сполучлива офанзива въз основата, довела до гибелта на двама военнослужещи.

Според източници в Министерството на защитата, в офанзивата са взели участие осем дрона. Пострадали са четири самолета и два хеликоптера.

Техника, която коства десетки и стотици милиони рубли, е била развалена благодарение на устройства, които безусловно костват стотинки.

Можете също по този начин да си припомните нападението над рафинерията в Саудитска Арабия, което бе стартирано от йеменските бунтовници хусити с девет дрона. Подобна тактичност, както към този момент беше упоменато, е в действие от няколко години.

През 2016 година специалисти от английската организация Conflict Armament Research за първи път заяви за открита в Ирак работилница за сглобяване на спонтанни БПЛА: бойна част, основана на съставни елементи на руските ПЗРК “Стрела-2М”, японски и южнокорейски радиокомпоненти и рамка от шперплат.

Оттогава производството е пуснато на конвейер. Експертът за Близкия изток от Руския съвет по външни работи Антон Мардасов разяснява: „ Пикът на всеобщото потребление на БПЛА от “Ислямска държава” настъпи през 2016-2018 година Например, иракските военни, които се биеха против терористите в региона на Мосул, признаха, че би трябвало да “гледат напред с едното си око и да гледат нагоре с другото ".

"Терористите употребяват подцевни гранатомети като боеприпаси”, добави специалистът. Освен това, означи той, не постоянно е належащо те да сглобяват дрона от нулата.

„ Често се използваха китайски БПЛА, които просто са закупени посредством известни онлайн магазини”, съобщи Мардасов. Разузнавателните дронове на терористите (корпус, направен от елементарни материали плюс елементарна видеокамера) координират придвижването на “джихадомобилите”.

Причината за успеваемостта на марките и евтини безпилотни летателни апарати е елементарна - системите за противовъздушна защита са създадени във време, когато дребни и нискоскоростни дронове просто не са съществували.

„ Дроновете са станали с дребни размери, с дребна ефикасна повърхност на разпръскване, летящи с ниска скорост. Уязвимостта на всички радарни системи е точно работата върху толкоз дребни нискоскоростни цели”, изясни Валери Слугин, основен конструктор за противовъздушните системи на Конструкторското бюро за приборостроене “Шипунов” в Тула. Именно това конструкторско бюро създава ракетно-артилерийските комплекси “Панцир”.

Един от основателите на "Панцир " съобщи, че броят на вражеските дронове, свалени от тези зенитни оръдия в Сирия, надвишава 100, което значи, че новата система за противовъздушна защита е потвърдила своята успеваемост.

Но, както изясни Слугин, „ Панцир “ изначално планиран и за битка с безпилотни дронове, в това число и за битка с дронове вид самолети - огромни и високоскоростни. Малките и мудни дронове просто не са съществували по времето на развиването на комплекса. Все отново “Панцир С-1” е основан през 1994г.

„ Дронът-камикадзе има доста дребна ефикасна повърхност на разпръскване (ЕПР) - по-малка от 0,2 квадратни метра. Това е доста дребна и нискоскоростна цел, която е мъчно да се открие с радари”, изясни военният специалист Алексей Леонков.

Откриването на такива дронове на радарите за противовъздушна защита се усложнява и от обстоятелството, че при проектирането на дроновете „ все по-често се употребяват композитни материали, а вместо мотори с вътрешно горене - електрически, което понижава количеството метал в техния дизайн “, сподели специалистът.

„ Същото важи и за боеприпасите. По наземните цели се хвърлят взривни субстанции на практика без обвивка”, добави той.

Трябва да се признае, че съветската отбранителна индустрия реагира на новата опасност много бързо. “Панцир” в актуалната им трансформация са станали по-наблюдателни.

Според Валери Слугин, в допълнение към радиолокационния режим на ориентиране, „ Панцир “ към този момент е въвел оптичен режим, „ който е безчувствен към всички отблясъци от повърхността - няма значение дали задачата лети над земята или, да речем, пътува по земята “. Използването на оптика с термовизьор дава опция за дейно удряне на наземни цели - прословутите „ джихадомобили “.

Според специалистите радарната система на комплексите Тор-M2MKM към този момент е в положение да открива цели с ЕПР над 0,1 квадратни метра. метра на разстояние 32 километра, а дребни цели - на 10-15 километра. Както отбелязва Алексей Леонков, американските системи "Патриот " могат да подсигуряват такава акуратност измежду западните оръжия.

Батареите Skyguard II и Shanine, макар че са предопределени, наред с другото, да унищожат дронове, не могат да се оправят с сходна задача, изясни Леонков. Въпреки че петролните рафинерии на “Сауди Арамко” да бяха охранявани освен от Skyguard II и Shanine, само че и от “Пейтриът”, дроновете съумяха да поразят задачите си.

Освен това се появи първото удостоверение, че съветската Противовъздушна отбрана ще получи ракета, предопределена да унищожава дребни и мудни дронове в близката зона на 5-7 километра. За съпоставяне през декември предходната година командването на Военновъздушни сили на Съединени американски щати показа като достижение на унищожаването на дребен безпилотен летателен уред с изтребител F-16 от разстояние 300 метра.

„ Защо да се поставя толкоз барут в ракета, да се слагат толкоз мощни мотори? Икономически преференциално е да се направи дребна ракета”, изясни Слугин по въпроса.

Въпросът е какъв брой скоро неговото КБ ще може да развие такава дребна ракета. Съдейки по изявлението със него, разработчиците към момента нямат отговор.

Разработката, производството и изпитването на нови ракети ще отнеме, съгласно него, повече от три до четири години. Но тогава, когато най-накрая се появят такива средства, както производителите чакат, ще бъде допустимо да се слагат четири пъти повече ракети на „ Парнцир “.

„ Това ще усили бойната продуктивност посредством увеличение на броя на задачите, които могат да бъдат изумени с един военен комплект”, счита Слугин.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР