Малките киносалони първи ще отворят врати в София. Броени дни

...
Малките киносалони първи ще отворят врати в София. Броени дни
Коментари Харесай

Малките кина отварят до дни, големите изчакват - slava.bg

Малките киносалони първи ще отворят порти в София. Броени дни откакто здравното министерство даде зелена светлина за прожекции на закрито при запълването на не повече от 30% от оптималния потенциал на залите, първи активността си ще възстановят от столичното кино „ Влайкова “, демонстрира инспекция на „ Монитор “.

Там ще позволен фенове още този петък, 15 май. Програмата им пък е към този момент подредена до 21 май. Така ударен рестарт на киното ще даде българският филм „ Ятаган “. Прожекцията ще започва в петък от 16 ч., а пропуските са на цени сред 5 и 7 лева Сред останалите заглавия в програмата са „ Клетниците “, „ Котка в стената “, „ Сръчковците-Строго секретно “, „ Микеланджело: Безкрайност “, „ 18% сиво “, „ Аз, Леонардо “, „ Влюбен в жена си “ и други

Датата, на която множеството по-малки столични киносалони са се спрели за възобновяване на прожекциите, се оказва 22 май. Това са „ Евросинема “ и културен център G8. Програмите за двете кина се чака да бъде подготвена до дни. Филмотечно кино „ Одеон “ също се оглежда за опцията да рестартира активност на 22 май. В момента са в развой на избистряне на програмата.

По-големите като „ Кино Арена “ и „ Сине Гранд “ пазят цялостно безмълвие по въпроса дали и по кое време още веднъж ще излъчват филми. Телефоните за контакти на множеството от клоновете им не са дейни. В уеб страниците на салоните няма настояща информация. От „ Синема сити “ удостоверяват, че няма да отварят порти все още.

„ Отваряме с ясното схващане, че ще продължим да бъдем на загуба. Парите тук не са фактор. Трябва да се прояви морал “, разяснява пред „ Монитор “ продуцентът Янаки Дерменджиев, който дружно с брат си Христо Дерменджиев получиха самопризнание от „ Европейските кинонагради “ в категория „ Предприемач на годината “ поради самодейността си да реставрират остарели киносалони из страната. „ Подготвяме се да стартираме прожекции в Пловдив още този петък. Със сигурност ще покажем на екран български филми като „ 18% сиво “, „ Завръщане “, „ Ятаган “ и други “, добави още той.

По думите му, самата процедура по задействане на киносалоните още веднъж е комплицирана. Позиционирането на задгранични заглавия се оказва не изключително добра тактика. Причината – въпреки че дадени филми са били за малко на огромен екран преди коронавирусът да затвори киносалоните, поради пиратството феновете към този момент са имали достъп до тях и са ги изгледали. По-песимистичните прогнози на операторите са за общо към 10 фенове за интервала от петък до неделя, който в естествени условия е най-силен. Това е по този начин и поради непреодоления боязън от вируса.

Голям проблем съгласно Дерменджиев е и фактът, че не могат да се възползват от стратегиите, които държавното управление вкара за помощ по време на рецесия. „ За нас няма стратегия 60/40, тъй като ние нямаме никакви доходи, с цел да подсигурим тези 40 %. Малкото пари, които изкараме в този момент, ще ги дадем на хората, които работят в киносалоните “, посочи още той.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР