Малките градски автомобили отдавна не са рядко срещани по улици

...
Малките градски автомобили отдавна не са рядко срещани по улици
Коментари Харесай

Какво можеше да се подобри в Renault Clio

Малките градски коли от дълго време не са рядко срещани по улици и пътища. Докато в края на 70-те и началото на 80-те те ставаха известни поради тогавашната петролна рецесия и умопомрачителните за оня интервал 30 $ за барел, към този момент повече от 20 години главната причина за търсенето им е във все по-големия градски трафик и все по-малкото място за паркиране в урбанизираните територии. Е, поради по-малките разноски за гориво също. Още при започване на 90-те на пазара се появи един извънредно конкурентен модел, който и до ден сегашен продължава да бъде измежду най-популярните. И въпреки при появяването си преди тъкмо 27 години да имаше нелеката задача да замести именитото Renault 5, през днешния ден Clio би трябвало да се оправя освен с конкуренцията, само че и с подобряването или най-малко със запазването на реномето на предходните генерации, които се постановиха съществено на пазара.

Преди близо 5 години на пазара се появи Clio IV. Моделът незабавно провокира голям интерес както с визията си, по този начин и с технологиите, някои от които бяха взети даже и от по-високия клас коли. През предходната година Renault започнаха разумната стъпка да поосвежат колата. И по този начин на пазара се появи фейслифтът на потвърдилото се за четвърти път в историята си Clio. Но какво толкоз можеше да се усъвършенства в този автомобил, който продължава да бъде един от най-предпочитаните в сегмента си?

 1935161 Визуално обновената версия на Clio IV не се отличава като съществени линии от истинския модел, показан през 2012 година Веднага обаче се набиват на очи новите фарове. Макар да резервират стила на предшественика си, формата им е леко видоизменена, когато приказваме за въшния силует. Вътре обаче следва една малко съвсем гражданска война. Променени са освен секторите, в които са ситуирани обособените светлини, само че и във фаровете към този момент са вградени най-новите технологии – присъщите за последните генерации на моделите на Renault С-образни дневни LED светлини, както и още по-добрите къси и дълги. Благодарение на измененията в дизайна на фаровете французите са изчистили една от дребното забележки, които имаше към това Clio преди фейслифта. А точно дневните светлини, които бяха ситуирани отвътре на фаровете върху решетката, само че изглеждаха някак на ниска цена и създаваха усещане за сложени в допълнение, а не фабрично. Сега, като се изключи че тези "досадници " ги няма, имаме една красива дневна светлина в самия фар.

Дизайнерите леко са пипнали и предната ризница и по-конкретно горната и долната част на радиаторната решетка, както и гнездата на фаровете за мъгла. Но не фрапантно. Вероятно тъй като това Clio по този начин и по този начин много се харесва към този момент няколко години и се трансформира в един от топ моделите на Renault за съвсем всички пазари, на които марката е показана. Вярно е, че всички нови генерации на марката, появили се след Clio IV, имат към този момент присъща "муцуна ", която то към момента няма, само че клиентите по този начин и по този начин си го харесват и с тази. Пореди което верочтно от Renault са решили да не давам на дизайнерите да се развихрят много-много.

Отстрани разлики с миналата визия на модела няма. Почти същото важи и за задницата. Там леки промени могат да се видят в светлините. Те са запазили безусловно същата форма, само че към този момент са с по-модерна визия, леко променен, в случай че мога по този начин да се изразя, интериорен дизайн. И към този момент разчитат на LED светлините, които ги нямаше при модела от 2012 година Липсва само най-новият светлинен автограф при моделите на Renault откъм гърба, които бяха въведени при Talisman, а по-късно видяхме и при Magene във всичките му версии. Убеден съм обаче, че ще ги забележим и при Clio след някоя друга годинка, когато пристигна време за петото му потомство.

 1935148 В купето "лифтингът " също не е засегнал кой знае какъв брой детайли. Най-забележим е той в ценралната подпора. Там линиите на уредите са непокътнати, само че същите към този момент разполагат с по-модерна визия. Някои от бутоните са видоизменени – по-конкретно тези за ръководство на климатика. Лека интервенция виждаме и във кормилото, само че я намираме единстено в дизайна на 3-те спици и бутончетата за ръководство на аудиосистемата и темпомата. Малки промени могат да се намерят и по корите на вратите и дръжките. На доста места в салона пък, въпреки и в същия тип, оборудването е направено от нови материали. Едно от нещата, които незабавно се набиват на очи, в случай че преди този момент човек е гледал модела от преди фейслифта, са новата обшивка на отворите на въздуховодите.

С това в обши линии се изчерпват измененията по външния и вътрешния тип на колата. Но това надалеч не важи за технологиите, които предлага обновената й версия. На първо място би трябвало да отбележа, че Clio към този момент се предлага и със система за автоматизирано паркиране. И поради обстоятелството, че това е градска кола, която ще се кара най-вече там, какво по-хубаво от това освен да нямаш проблеми с намирането на място за паркиране, само че и да не се занимаваш в него. А колата да те анулира в тази задача. Естествено системата Easy Park Assist идва с по-високите равнища на съоръжение, само че пък си коства парите. Освен това тя е задоволително интелигентна, с цел да реши сама може ли да се събере колата на съответно място. Така че хората, които мъчно преценят това, към този момент няма какво да му мислят. Още по-хубавото е, че Clio може да търси паркомясто още до момента в който се движим. Само би трябвало да натиснем бутона и да караме с под 30 км/ч.

Нещо не толкоз комплицирано като система са автоматизираните фарове и чистачки. Подобни функционалности имат доста коли, само че тук си приказваме за градския клас, където към момента те не са толкоз всеобщо навлезли. И е доста хубаво, че човек няма да има потребност да пуска самичък фаровете, когато се стъмни или пък чистачките, когато завали.

 1935167 Когато свържете телефона си с колата и желаете да си пуснете музика, ще можете да се насладите на висококачествения тон на аудиосистемата от BOSE, която включва 6 високоговорителя и субуфер. И нея я няма в по-евтините версии на колата, само че пък феновете на положителния саунд ще могат да си я поръчат като алтернатива или пък просто да си вземат Clio с по-добро съоръжение, където тази система върви в комплект. Какъвто и жанр музика да предпочитате, с тази система ще бъдете по-доволни. А пък Clio ще може да се мери в това отношение с по-високите класове коли, където нормално по-често се намират аудиосистеми от BOSE.

Инфоразвлекателната система пък е познатата R-Link, само че в добавка има и едно Evolution. Логично, тук си приказваме за усъвършенствания. Сред функционалностите й има както познати, по този начин и нови. Иначе надали щеше да е Evolution. Така в този R-Link към този момент има повече варианти за конфигурация на самия автомобил, повече функционалности за възпроизвеждане след свързването на смарт телефона, нови приложения и така нататък Самият 7-инчов сензорен екран пък е с усъвършенствана графика и на процедура с него се работи тъкмо като с таблет, в това число и когато употребявате навигацията.

Освен това R-Link Evolution на процедура чете информация от всевъзможни външни носители. Тъй като разполага с входове за USB, AUX и SD карта.

Под купето промени няма. Но това не би трябвало да се приема като забележка. Просто очевидно инженерите на Renault не са намерили какво да подобрят по ходовата част. Но и по този начин Clio продължава да бъде един много постоянен автомобил с много пряк волан, плътно и чинно окачване, което разрешава и малко повечко произволи по планински пътища със завои, да вземем за пример.

 1935147 Изпробваният от мен автомобил беше оборудват с новия 1.2-литров TСe мотор с турбокомпресор в композиция с 6-степенната автоматизирана скоростна кутия EDC с двоен съединител. С мощността от 120 к.с. и въртящ миг от 205 Нм този дребен автомобил се трансформира и в много чевръст подобен. Реално с него са оборудвани най-мощните версии (като изключим спортиста Clio RS). Когато имате потребност от по-рязко ускоряване или просто ви се кара по-спортно, този мотор е подготвен да задоволи потребностите ви. Когато колата се кара обикновено, той може да бъде и същински спестовник. Разходът на гориво в действителност е впечатляващ. В града, в случай че не настъпвате много-много газта, консумация от 7 на 100 е изцяло постижима (при 6.8 на 100 по каталог). За икономията оказва помощ освен това качество на мотора, само че и Stop&Start системата с която е оборудван. Благодарение на която колата не харчи нищо в досадните тапи. Освен това самото шофиране на градско с автоматик е много по-приятно.

Извън града пък каталожните данни са постижими даже без да оставяме някакъв запас над обичайно непостижимите данни, вписани в книжките. Все отново да споменем, че в тази на това Clio за отвън града написа 4.5 литра на 100 км. Ако карате по естествен път с естествена скорост от към 90 км/ч, колата в действителност ще даде толкоз. Аз съумях да реализира каталожният разход, като в колата с изключение на мен, се возеше и един едричък 115 килограмов другар. Вярно, багаж нямахме, не карахме по автомагистрала, само че самият факт, че колата даде 4.5 на 100 приказва доста добре за мотора.

Който пък беше комбиниран с 6-степенната автоматизирана скоростна кутия EDC. Благодарение на двойния съединител с нея се реализира разход на гориво, който не е по-различен от този с механична трансмисия. Тази кутия се предлага още и при 1.5 литровият дизелов мотор на Clio. Но пък при него колата е по-мудна. С 1.2-литровият бензинов мотор автомобилът действително реализира най-хубавото ускоряване за цялата моделна гама, което е 9.2 секунди от 0 до 100 км/ч. Максималната скорост освен това комбиниране двигател-трансмисия също е най-хубавата за Clio – 199 км/ч.

 1935152 Малкото Clio има и едно друго преимущество, което може да се прегледа още веднъж като отправка за по-големия клас коли. И това е багажникът. Компактното градско Renault може да се похвали с втория по величина багажник в този клас – цели 300 литра (при сгънати задни седалки нараства до 1146 литра). С подобен размер може да се похвали само братовчедчето Nissan Micra, а Skoda Fabia е единственият представител на класа с по-голям багажник – 330 литра. Всички останали съперници могат да дишат праха на Clio в това отношение. Което като цяло може да се каже и за размерите вътре в купето, които също са мъчно сравними с тези в останалите представители на този клас коли. А като прибавим и по-високото качество на материалите, в това число и по отношение на Clio преди фейслифта, козовете в "ръцете " на тази кола стават още повече.

Цените на този автомобил варират в много необятен диапазон, което естествено се дължи на доста богатата гама от модели с друго съоръжение и опциите за индивидуализация – цели 30 цветови комбинации. Освен това има и цели 5 модификации с хомологация N1. Най-евтиният от тях коства 16 658 лева без Данък добавена стойност. За физически лица с данъка това базово Clio с 1.2-литров бензинов мотор със 75 к.с. коства тъкмо 19 990 лева Бизнесмените могат да разчитат и на дизелова версия с N1, която коства 24 075 лева без Данък добавена стойност. За физическите лица най-евтиният дизел 1.5 dCi със 75 к.с. излиза 26 390 лева с данъка. Тестваният от мен екзепляр на новото Clio, който е с най-високото равнище на съоръжение Intense, излиза 33 490 лева Предвид в допълнение инсталирано5о оборудвдане и екстри обаче тя набъбва до 37 650 лева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР