Малките фотоволатични централи заплашиха с Гражданско неподчинение, ако изкупната цена

...
Малките фотоволатични централи заплашиха с Гражданско неподчинение, ако изкупната цена
Коментари Харесай

Малките фотоволтаични централи заплашиха с гражданско неподчинение

Малките фотоволатични централи заплашиха с Гражданско непокорство, в случай че изкупната цена на създаваната от тях " зелена " сила не се увеличи. Заплашиха с блокади и желаеха оставките на енергийния министър и на шефа на КЕВР. Министърът на енергетиката отговори, че при построяването на фамилните ВЕИ-та, е употребявано свръхсубсидиране и това води до повишение цената на тока, създаван от тях.


Всеки ден митинги в разнообразни елементи на страната готвят притежателите на дребни фотоволтаични централи.

Първите митинги стартират след евровота, с цел да не бъдат политизирани, обясниха от сектора.
Тихомир Тошев - притежател на ВЕИ централа: Смятаме да затваряме пътища, които водят към границите, съществени пътища, в случай че не бъдем чути.
Заканиха се и да подпалят слънчева централа.
Тихомир Тошев - притежател на ВЕИ централа: Освен тази фотоволтаична централа, която сме приготвили за заличаване имаме други, които ще унищожим.
Продължават да упорстват за среща с премиера.
Павлина Трифонова - ръководител на Съюза на производителите на зелена сила: Ние сме уверени, че министър председателят е измамен. 50 банкрута са към този момент факт. Разпродават се персоналните имущества на притежателите, Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт със запори върху прихода.
От сектора обявиха, че употребяваното от тях финансиране по програмата за селските региони не е държавно подкрепяне, нито евросубсидия и желаеха да им се усили изкупната цена на тока. Те упрекнаха енергийния министър и шефа на КЕВР, че погрешно ги приравняват с огромните " зелени " централи, издигнати с евросредства и желаеха оставките им.

Исканията за оставка са неоснователни, съобщи в Козлодуй енергийният министър Теменужка Петкова.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Цената на тока нараства от такива случай, в които има свърхсубсидиране, какъвто е казусът с по този начин наречените дребни възобновими енергийни източници, които са получили финансиране от Държавна фирма " Земеделие ", по-късно са получили двойно финансиране посредством преференциална цена на създаваната от тях електрическа сила.
Министърът инспектира през днешния ден завършилия ремонт на 5-и блок в АЕЦ " Козлодуй ". Тя уточни, че централата е формирала облага от 167 млн. лева за предходната година. Лицензът за работа на 5 блок към този момент бе продължен с 10 години, а в този момент следва това да се случи и за 6-и.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР