Малките деца обичат да задават въпроси.Когато хлапето е между 3

...
Малките деца обичат да задават въпроси.Когато хлапето е между 3
Коментари Харесай

Когато детето пита, отговаряйте

Малките деца обичат да задават въпроси.

Когато хлапето е сред 3 и 5 години от рано заран до късна вечер в ушите ви кънти: „ Защо? “

„ Защо снегът е бял? “, „ Защо водата в морето е солена? “, „ Защо...възрастните вършат това, което е неразрешено за децата? “

През годините количеството на въпросите се трансформира най-много, тъй като хлапетата порастват и сами търсят отговори, а постоянно и тъй като възрастните с не изключително наслаждение им дават отговор.

Добре е колкото и за сме заети денем да не отхвърляме отговор, тъй като той дава късмет да обсъждаме значими въпроси, които вълнуват детето и можем да следим за това по какъв начин мисли и да го насочваме в вярната посока.
Отговаряйки на въпросите на сина или на щерка си, родителите поставят основите на взаимно доверие. А е доста мъчно да поддържате връзка с хлапето, в случай че сред вас няма доверие и, в случай че то не е заложено още от най-ранно детство. То добива още по-голяма тежест при подрастващите. И тези, които са съумели да го основат в доста по-малка степен рискуват детето им да бъде манипулирано. 
Защото то си основава табиет, когато желае да пита за нещо, да отива при родителите си, а не са търси препоръки от този и оня или да работи без да пита.

Не е загадка, че от най-ранна възраст малчуганите научават по какъв начин да търсят в интернет отговор на това, което ги интересува, с цел да задоволят любознанието си. Компютърът в никакъв случай не дава отговор: “Нека баща да ти опише “. Проблемът е, че там има всичко, даже това, което не е изключително уместно за вашето дете.
Не е по никакъв начин добра концепция да прехвърлите същинското другарство в интернет. Защото това ще даде отпечатък на характера на детето, на държанието и изобщо на метода му на мислене.

Как да отговаряме на детските въпроси

Да се дава отговор не постоянно е елементарно. На първо място, тъй като отговаряйки би трябвало да се водим не само от нашите познания, а най-много от равнището на знания на самото дете. Затова има няколко значими правила, които би трябвало да следваме.

1. Отнасяйте се с почитание към въпросите

Когато детето задава въпрос, за него това е значимо. Често в действителност на възрастния човек му се коства, че питането е неуместно, че не си заслужава да се мъчи да дава отговор, само че не трябва да подценява и най-глупавите, в случай че желае да запази доверието на детето.

2. Бъдете подготвени да отговаряте на еднакъв въпрос толкоз пъти, колкото е нужно

Повечето възрастни се уморяват да дават отговор на еднакъв въпрос. Добре е да знаете, че детето пита, още веднъж и още веднъж не с цел да ви ядосва, а тъй като не е схванало нещо и желае още един път да чуе отговора.

3. Приемете правилото „ тук и в този момент “ при отговор на заложен въпрос

Когато отговаряте на важен за детето въпрос, не отлагайте, а се концентрирайте и дайте незабавно разяснение. Това е демонстрация на почитание. Може вечер да отделите време, когато евентуално ще се съберат и повече въпроси, които са чакали вашия отговор.

4. Възползвайте се от въпросите на хлапето, с цел да развивате познавателните му ползи

Ако забележите, че детето се интересува от астрономия, може да поддържате интереса му, като четете дружно книги, гледате филми, посещавате музеи и изложения. Така въпросите ще се разширят, а вие ще помогнете за разрастване на познанията му в тази област.

5. Търсете дружно отговори

Родителите постоянно се тормозят, че не постоянно имат отговор. Това е мотив дружно с детето да потърсят отговор.

Да се отговори на въпросите на хлапето не лишава повече от 10-15 минути дневно. Не му ги отхвърляйте. Това другарство основава особени взаимоотношения в фамилията, които по-късно ще са ви от огромна изгода.

Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР