Малките бензиностанции извоюваха отсрочка на новия закон за регулиране на

...
Малките бензиностанции извоюваха отсрочка на новия закон за регулиране на
Коментари Харесай

Спецзвено ще следи за лоялна конкуренция при горивата

Малките бензиностанции извоюваха пролонгация на новия закон за контролиране на търговията с горива. Той поставяше непостижими условия пред дребния бизнес - компаниите да имат капитал от 1 милион лв. и да внесат банкова гаранция за всяка своя бензиностанция от 20 хиляди лв.. Собствениците на обектите трябваше да имат учебен ценз и трудов стаж.
Малките търговци заплашиха с протести по сходство на „ жълтите жилетки” във Франция и оповестиха закона за лобистки в интерес на едрия бизнес. Такива несъразмерни регулации биха довели до банкрут всички дребни участници на пазара, безапелационни бяха те. За да тушира напрежението, икономическият министър Емил Караниколов разгласи, че ще изиска противоречивият закон да бъде отсрочен с шест месеца. Това би станало със специфичен отчет до Министерски съвет, с който да се изиска от Народното събрание удължение на периода за влизане на мощ на закона.
Законът, препоръчан от депутатите на „ Обединени патриоти”, бе признат през лятото на предходната година и трябваше да влезе в действие на 28 януари т.г. За тези шест месеца притежателите на дребни бензиностанции сезираха куп институции, в това число и омбудсмана Мая Манолова.
Съвсем ново спецзвено в Министерство на стопанската система ще следи под лупа активността на търговците на нефтопродукти. Дейността на дирекция „ Регулиране на икономическите дейности” ще е ориентирана към понижаване на сивия бранш в сектора и повишение на събираемостта на митническите и данъчни отговорности от тези действия. Другата цел е обезпечаване на лоялна конкуренция на пазара на горива в страната. Досега такава дирекция във ведомството не съществуваше.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР