Малки пластмасови частици са били открити в човешки изпражнения за

...
Малки пластмасови частици са били открити в човешки изпражнения за
Коментари Харесай

Учени откриха за пръв път пластмаса в човешки изпражнения

Малки пластмасови частици са били открити в човешки изпражнения за пръв път . Това демонстрира проучване, показано през днешния ден от Медицинския университет във Виена и Федералната организация по околна среда на Австрия, оповестява ДПА.

В пилотното си изследване учените са поискали от осем възрастни хора в Австрия, Англия, Финландия, Италия, Холандия, Полша, Русия и Япония да си водят дневник за това какво са яли в течение на седмицата и да дадат проба от изпражнения.

Всички тествани хора са яли храна, която е била пакетирана в пластмасова опаковка, или са пили от пластмасови бутилки . Никой от тях не е бил вегетарианец.

Всички изследвани осем души са имали пластмаса в изпражненията си .

" В нашата лаборатория успяхме да открием девет разнообразни типа пластмаси с величина от 50 до 500 микрометра ", акцентира Бетина Либман, откривател в Агенцията по околна среда.

Други предходни изследвания върху животни са разкрили микропластмаси в храносмилателната система, както и в кръвта, лимфната течност и черния дроб.

Въпреки че са налице първични индикации, че органите от храносмилателната система могат да бъдат повредени от пластмасови химикали или от инфектиране, породено от пластмасови частици, са нужни спомагателни проучвания за оценка на риска за хората, показаха учените.

Изследователският екип също по този начин не е бил в положение да свърже откритите пластмасови частици и типовете храни , които са ядени от хората в опита.

Намерените микропластмасови частици включват стърготини от автомобилни гуми, строителни боклуци и козметични съставки.

От Германския федерален институт за оценка на риска обявиха, че е малко евентуално поглъщането на микропластмаса да е риск за здравето на хората , според актуалното положение на проучванията по тематиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР