Малки общини като Правец няма да получат нито лев от

...
Малки общини като Правец няма да получат нито лев от
Коментари Харесай

БСП иска спешно заседание на НСОРБ, на което да се определят критерии за разпределянето на средства от Бюджета



Малки общини като Правец няма да получат нито лев от последното систематизиране на средства, направено с разпореждане на държавното управление при започване на месеца, сподели в предаването " Преди всички " по " Хоризонт " кметът на града Румен Гунински:

" Голяма част от общините, които вземат средства за саниране вземат участие и по Оперативна програма „ Региони в напредък “ - 69 града, а останалите общини нямат достъп до оперативни стратегии и средства за ремонт на детски градини, учебни заведения и др. Ако приказваме, че парите се дават предпочитано за кметства, които са избрани политически партии. В община Правец кметът е от Българска социалистическа партия, само че ръководителя на Общински съвет е от ГЕРБ и двете партии работят „ доста добре “ дружно ".

Според Гунински: " От това разпореждане потърпевши са близо 2 милиона поданици ".   

От Българска социалистическа партия упрекват ГЕРБ, че се пробва да купува предизборно кметове, като раздава парите за локалната власт съгласно партийните желания на градоначалниците и ръководителите на общински препоръки. При ръководството на Орешарски общините на ГЕРБ са взели близо 30% от разпределените средства, посочи още той:

" Те не бяха оставени с 2%, както сега е Българска социалистическа партия. Сега с това последното систематизиране 43 общини на Герб получават 72 729 000 лева а общини на Движение за права и свободи – 34 на брой получават 27 610 000, а на Българска социалистическа партия - 5 на брой получават 2 490 000 лева ".

Социалистите желаят незабавно съвещание на Сдружението на общините, на което да се дефинират критерии за разпределянето на средства.

" Силно сме разтревожени от субективното систематизиране на средствата от централен бюджет за българските общини години. Изразяваме своята паника от неналичието на гласност на критериите по които се разпределят тези средства. Самото разпореждане е импортирано на 31 юли 20 часа без координиране сред обособените министерства, което е в нарушаване на устройствения устав на Министерски съвет "

В над 100 общини изравнителната дотация е на равнищата от 2010 година, посочи Гунински и добави, че в средствата, които се дават на общините не са преведени са планувани средства за хонорари на изборните длъжности – кметове, заместник-кметове, кметски наместници. За последната година ГЕРБ са получили 250 милиона, Движение за права и свободи - 70 милиона, а Българска социалистическа партия получила 8 милиона със средства, раздадени с постановления на Министерски съвет , добави той.

 Найден Зеленогорски Найден Зеленогорски - някогашен кмет на Плвен, някогашен началник на Регионалната комисия в Парламента и дълготраен ръководител на Асоциацията на българските градове и райони - разяснява, че в Националното съдружие на общините „ за жалост, през годините е имало доста опити за политизация и доста случаи, в които се е стигало до по-драматични събития “:

" Уважавам сътрудниците от Българска социалистическа партия, само че някак си всички не помнят, че на процедура най- показаните след ГЕРБ в локалните управляващи са партиите от достоверното - към 30 кмета, от които 4 регионални. Тези кметове не са получили съвсем нищо от това систематизиране от тези 111 милиона. Казвам го, с цел да стане ясно, че сътрудниците от Българска социалистическа партия не би трябвало да вършат политика от това , а би трябвало по-активно да работят със  Сдружението на общините ".

Трябва да се кандидатства с планове и да се преценя в кой от тях си заслужава да бъде вложено, добави Зеленогорски:

„ Този механизъм на неразбираемо систематизиране на остатъци повтаря казуса с районната политика и с това, че в България има мощно развити региони и доста едва развити региони. Ето в този момент бих попитал какъв брой общини от географския Северозапад са получили някакви средства. Извинете, само че отново ще налива в най- развитите общини – София, Пловдив, Варна, Русе “.

Той посочи, че средствата отиват към общините с най-вече гласоподаватели.

Една година има до локалните избори. Това е като някаква артилерийска подготовка преди офанзивата, единствено че това не оказва помощ на никой, тъй като огромна част от Северна България е в доста тежко положение.  Сега още веднъж виждаме, че едни и същи фаворизирани общини по неразбираеми критерии получават, а след това се чудим за какво всички хора в България се събират в три-четири града “.

" Макар, че сме подписали картата за европейското локално самоуправление, в която е написано, че държавната власт би трябвало да даде задоволително гаранции за финансиране на концепциите, с които печелят локалните управляващи, на процедура единствено 15% от общинските бюджети се харчат с съответно решение на Общинския съвет. Иначе всичко се спуска от горната страна, оправдавам се за израза, и по неразбираеми критерии “.

Всеки случай сходен на Бенчо Бенчев е " пъклен стеснителен ", посочи Зеленогорски и напомни, че Антикорупционият закон е променян три пъти, в това число поради общинските съветници и хиляди не попадат под неговата пълномощия

„ Трябва да се изчака да мине този мандат, с цел да можем 2019 година да включим и общинските съветници. Извинете, само че това е парадокс. Един кмет носи персонална отговорност и му вършат по 20 проверки, най-малко на година, а общинските съветници в някой от общините носят една групова безнаказаност, вземат се решения не на база идеология, а на база на персонални ползи и когато се стигне дотук и изгърми феодализирана конструкция, като в тази ситуация, тогава си казаме: „ Боже Господи, какво става “…

„ Силно се надявам гласоподавателят да се разтревожили. България направи своя цивилизационен избор и той е прозападна народна власт “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР