Малки жени е женски филм. Не само заради името, режисьорката

...
Малки жени е женски филм. Не само заради името, режисьорката
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Малки жени“ на Грета Гъруик

" Малки дами " е женски филм. Не единствено поради името, режисьорката и безусловно зашеметяващия женски актьорски състав, само че и поради това, че дръзва да сложи една " лека " история от XIX век в светлината на проблемите на дамата от XXI век. И допирните точки се оказват доста.
 Снимка 465250

" Малки дами " е акомодация по класическия разказ на Луиза Мей Олкът, оповестен за първи път през 1868 година Приема се, че е частично автобиографичен и споделя историята на фамилията и авторката си в края на Гражданската война на Съединени американски щати. Разказва и за компликациите пред това да те одобряват за публицист, когато си жена.
 Първи фрагменти от
Първи фрагменти от " Малки дами "

Ема Уотсън има централна роля

Адаптацията на Грега Гъруик за огромен екран съумява да съобщи цялото благо възприятие, което сме изпитвали, когато сме чели книгата като деца. И да ни покаже, че една " старовремска " история може да звучи настоящо и през днешния ден. Стига да успееш да я разкажеш като Гъруик, която оттук нататък би трябвало да одобряваме като един от най-значимите режисьори в Холивуд.
 Снимка 465243

Историята в резюме: влизаме в дома на семейство Марч някъде в Масачузетс. Бащата е на фронта, а майката (Лора Дърн) отглежда сама четирите си дъщери. Това са сериозната Мег (Ема Уотсън), жизнерадостната и пакостлива Ейми (Флорънс Пю), тихата и надарена Бет (Илайза Скънлън) и опърничавата и необикновена за времето си Джо (Сирша Ронън).

Отношенията в фамилията са типичните за дребна женска общественост съзаклятничество, съревнование, дрязги, само че и поддръжка с цената на всичко. Всичко това е разказано прелестно и без капка сладникавост.
 Снимка 465245

Около сходна колоритна женска компания се появяват и няколко господа, които макар всичките си качества, бледнеят спрямо химията сред сестрите. Това са богатият комшия на семейство Марч и любовен интерес на няколко от сестрите Лори (Тимъти Шаламе), възпитателят му Джон Брук (Джеймс Нортън), дядото на Лори - господин Лорънс (Крис Купър), и чужденецът Фридрих (очарователният французин Луи Гарел).
 Снимка 465249

И въпреки любовните трепети и сантименталните подиуми, в които са забъркани всички те, да съумяха да ни развълнуват и даже разплачат, огромната любовна история на екрана беше тази сред четирите сестри. За благополучие Грега Гъруик не е съумяла да се подхлъзне по подмамващата опция да трансформира " Малки дами " в любовен филм.
 Снимка 465246

Вместо това е заложила на тематики, които постоянно са били значими за нея като режисьор и артист - женското другарство и мощните дамски облици. Теми, които занапред ще стават все по-чести в международното кино заради елементарния факт, че обществото ни занапред излиза от патриархалната просвета, диктувала развиването му епохи наред. Култура, която доста рядко е давала глас на дамите, колкото и надарени да са били. Луиза Мей Олкът е била късметлийка в това отношение.

Премиерата на " Малки дами " е на 7 февруари
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР