Малки групи от хора нахлуват в магазините и крадат храни

...
Малки групи от хора нахлуват в магазините и крадат храни
Коментари Харесай

Грабежи и инфлация в Аржентина предвещават грозна надпревара за втория тур на изборите за президент

Малки групи от хора нахлуват в магазините и крадат храни и други артикули в южния град Барилоче и в столицата Буенос Айрес.

По публични данни има над 100 задържани. Видеозаписи и фотоси демонстрират разрушени и разграбени магазини, опразнени лавици, хора, които се пробват да си пробият път в супермаркетите, както и няколко дребни пожара.

Властите активизираха полицейски елементи, които да охраняват магазините.

" От няколко дни следим сходно държание ", съобщи оня ден министърът на сигурността Анибал Фернандес. " Имаше опити за предизвикателство на спор и ние се опитахме да го предотвратим. Това не са спонтанни събития, нито инцидентно съвпадане ", добави той.

Снимка: БТА/АП

Аржентина, която е главен международен експортьор на зърно, се бори с годишна инфлация от 113%, отбелязва Ройтерс.

Рязката обезценка на аржентинското песо този месец докара до в допълнение повишение на потребителските цени. Според прогнозите на " Джей Пи Морган " в края на годината инфлацията ще доближи 190%.

Обезценяването на песото основава напрежение и към втория тур на президентските избори.

През октомври министърът на стопанската система министър Серхио Маса ще се изправи против радикалния либертарианец Хавиер Милей, който събра най-вече гласове на общонационалните президентски първоначални избори, и против вярата на десноцентристите Патрисия Булрич.

Снимка: БТА/АП

Около четирима от всеки 10 аржентинци живеят в беднотия и Милей, който дава обещание да вкара доларовата стопанска система и възможното унищожаване централната банка, се възползва от вълната от яд, подбуден от инфлацията и увеличаващите се компликации, отбелязва Ройтерс.

" Трагично е след 20 години още веднъж да виждаме същите картини на грабежи, на каквито бяхме очевидци през 2001 година ", съобщи той в обществената медия " Екс " (доскоро " Туитър " ).

Милей акцентира, че не утвърждава насилието и добави, че " бедността и мародерството са двете страни на една и съща монета ".

Габриела Черути, говорителка на аржентинския президент, обаче упрекна Милей, че предизвиква нападенията, с цел да " дестабилизира " страната.

Булрич, която е някогашен министър на сигурността, разкритикува грабежите и посочи своите качества на чиновник на реда.

" Аржентина живее в хаос и безредието наподобява е предписание ", сподели тя. " Нищо не оправдава тези набези против частната благосъстоятелност или бездействието на държавното управление. Нуждаем се от ред и това е всичко ", съобщи Булрич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР