Малки екипи от служители зад кулисите на някои от най-големите

...
Малки екипи от служители зад кулисите на някои от най-големите
Коментари Харесай

Банките започват да отчитат климатичните рискове

Малки екипи от чиновници зад кулисите на някои от най-големите международни банки интензивно пресмятат едни от най-важните цифри, които всяка финансова институция в миналото е разкривала обществено: доколко активите в балансите й способстват за световното стопляне, осведоми организация "Блумбърг ". Ангажираността на медията по тематиката не е учудваща, тъй като нейният създател и основен акционер - Майкъл Блумбърг, който е притежател и на "Блумбърг бизнесуийк ", е ръководител на работната група Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD). Тя е основана в края на 2015-а от Борда за финансова непоклатимост на Г-20 и е формирана от 32 интернационалните специалисти с мандат да "предават непринудено отговарящи на истината констатации за финансовите опасности, свързани с климата ".

Един от банкерите, изчисляващи "вредните " активи, е Кейтлин Кроуч от "Ай Ен Джи груп ". През последните пет години тя прави "дисекции " на транзакциите - от корпоративните заеми до ипотеките - с цел да тества методите за премерване на общата въглеродна емисия на холандския заемодател. Тази стойност е неуловима и се открива мъчно. Просто тъй като данните, които подават банковите клиенти - от производители на коли до снабдители на сила - в множеството случаи са неточни и е допустимо едни и същи излъчвания да се броят два или три пъти когато разнообразни банкови отдели работят с един и същи консуматор. И, както признава Кроуч, "Заниманието бързо става изтощително и от време на време демотивиращо откакто човек стартира да схваща равнището на трудност ".

Отчитането на отделения въглерод може и да не е блестяща активност, само че банките последователно узряват за потребността от нея. Организация на обединените нации предизвести през предходната година, че без фрапантни нови предели на покачването на световната температура през идващото десетилетие човечеството ще се сблъска с дефицит на храна, всеобща миграция и неустойчивост още през 2040-а. Една от паниките на банките пък е, че в случай че обществото пренебрегва казуса и по-късно е насила да премине скоростно към нисковъглеродна стопанска система, пазарната оценка на фирмите и на активите, които създават огромни излъчвания, могат да колабират.

Председателят на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни, предизвести, че финансовите сдружения могат да се сблъскат с "климатичен миг Мински ", в случай че не стартират да разкриват до каква степен са подвластни от рисковете от световното стопляне. В случая става въпрос за икономиста Хаймън Мински и неговият "магически миг ", който твърди, че финансовите рецесии са провокирани от скрити опасности, трупащи се в балансите. Идеята е, че за разлика от нискокачествените ипотеки, натиснали спусъка на рецесията от 2007-2008-а, този път климатичните промени могат да се окажат въпросния неотчетен фактор.

В наши дни, след рекордно високите температури, "нападнали " Европа през юли и горските пожари в Калифорния, довели до банкрута на PG&E Corp. през януари, десетки интернационални банки, застрахователи и пенсионни фондове наподобява са подготвени да слушат. Те към този момент афишират желанието си да се причислят към компании като "Уолмарт " и "Адоб " и да разгласят обществено целевите равнища за понижение на излъчванията си според условията за климата, заложени в Парижкото съглашение.



Собствените интервенции на банките, като корпоративните офиси и пътуванията на чиновниците, не са главния проблем, когато става въпрос за парниковите газове. Акцентът е по-скоро върху излъчванията, които кредиторите подкрепят посредством заемите и другите услуги на фирмите. Но доста банки, нямащи предпочитание да заявяват тежки въглеродни "зависимости ", се оправдават, че не би трябвало да носят отговорност за замърсителите на клиентите си.

"Ай Ен Джи " е измежду групата от европейски кредитори, които са уверили, че ще съобразят отпущането на заеми с задачата да се задържи световното стопляне в границите на два градуса по Целзий. Самата Кроуч пък е родена във Флорида и живее в Холандия - и двете места са застрашени от нарастването на морските нива. Тя управлява петчленен екип, който изследва физическите активи на клиентите, тяхното произвеждане и бъдещия им индустриален потенциал. След това банкерите пресмятат излъчванията, които генерира бизнеса им, във връзка с размера на финансиране, обезпечен от банката.

Извън предизвикването за ограничение на излъчванията е на разположение и една още по-мъчителна задача - тяхното съкращаване. Близо 45 финансови институции в международен мащаб, в това число британската "Ейч Ес Би Си холдингс " и френската "Сосиете женерал ", са поели ангажимент да вземат присъединяване в самодейността за непринудено ограничение на излъчванията (Science based Targets Initiative). В нея вземат участие единствено четири щатски компании: застрахователят "Мет лайф ", мениджърът на активи "Принсипъл файненшъл груп ", вложителят в планове за чиста сила Ханън Армстронг и компанията за частни капитали "Фул сайкъл енърджи ". Обявяването на данните би трябвало да е наложително, счита професор Ден Патън от университета в щата Илинойс. Просто тъй като режимите за доброволни доклади се употребяват по-скоро за имиджови операции в сравнение с за подлежаща на сравняване информация.

Въпреки напъните на "Ай Ен Джи " да мери излъчванията, банката е най-големият холандски заемодател на компании, произвеждащи шистов газ и пластмаси, твърди локалният клон на "Амнести интърнешънъл " и на "Приятели на земята " - Dutch Fair Finance Guide. Говорител на "Ай Ен Джи " осведоми, че банката към този момент не сътрудничи на организацията, тъй като се съмнява в методологията, която употребява.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР