Малката църква Св. Атанасий Велики“ в Златоград тази година навършва

...
Малката църква Св. Атанасий Велики“ в Златоград тази година навършва
Коментари Харесай

Спасяват знаков храм в Златоград

Малката черква „ Св. Атанасий Велики “ в Златоград тази година навършва 95 година от построяването си.
Храмът, за който има доста легенди и митове, свързани с историята и оцеляването на града през турското господство, се нуждае от незабавен ремонт, с цел да не рухне. С апел за възобновяване му се обърна ръководителят на Църковното настоятелство „ Св. Георги “ в най-южния ни град, духовник Константин Атанасов. Той разгласи благотворителна акция. За ремонта, консервацията и запазването на християнски храм в достоверния му тип са нужни 40 хиляди лева. 

Храмът " Св. Атанасий Велики " е построен през 1923 година на мястото на манастир, опустошен от турците през 1750 година Мястото е определено още от антични времена, тъй като с доста случки е показвало на локалните божествената си мощ и мощност, описват поданици на Златоград. За някои от тези знамения написа и родоповедът Стоьо Шишков през 1892 година Строежът на храма е осъществен напълно от хората в Златоград и околията, а труд са полагали освен мъже и дами, а даже и децата, без разлика на религиозната им принадлежност. Речните камъни и дървеният материал си подавали в жива верига, от ръка на ръка. И до момента Свети Атанасий е настойник на Златоград, тъй като е запазил града от кърджалийските разбойници на Мехмед Синап, изпратени да потурчат останалото християнско население в града.

" Постепенно покривът на църквата се унищожава, дървената част стартира да гние, тъй като прониква влага в нея. Искаме да го възстановим, тъй като храма е една реликва и от локално, и от национално значение. Този храм е щял да бъде опустошен преди към 200 година Легендата споделя по какъв начин при нападението на ордите на Мехмед Синап ято гарвани се спуска и кълве очите на бойците и конете, по този начин се избавило популацията ", споделя духовник Константин.

Дарения се събират в двата храма на Златоград, като е открита и банкова сметка на църковно настоятелство на храм „ Свети Георги “:

Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855
BIC STSA BGSF
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР