Mалката радиоактивна капсула, която изчезна преди дни в Австралия, е

...
Mалката радиоактивна капсула, която изчезна преди дни в Австралия, е
Коментари Харесай

В Австралия успяха да открият 6 милиметрова радиоактивна капсула, загубена на трасе от 1400 км.

Mалката радиоактивна капсула, която изчезна преди дни в Австралия, е открита, оповестяват управляващите.

Тя е част от по-голям апарат и се загуби при превозването му от компания подизпълнител, която го взима от мината Гудай-Дари в отдалечения район Кимбърли, благосъстоятелност на " Рио Тинто ", на 12 януари, с цел да го реалокира в склад в североизточното предградие на Пърт.

Устройството се употребява за премерване плърността на суровината в желязната руда. То е постоянно срещано в минната промишленост.

Минният колос " Рио Тинто " се извини за загубата на капсулата и даде обещание да проверява случая.

Капсулата е с диаметър едвам 6 мм и дължина 8 мм, по тази причина и намирането ѝ беше съпоставено от управляващите с това да търсиш " игла в купа сено ". Тя беше изгубена при превозване по маршрут от 1400 километра, което затрудни издирването ѝ.

В него се включиха длъжностни лица от отдела за реагиране при изключителни обстановки на Западна Австралия, военни, експерти по радиация и други чиновници.

Капсулата съдържа малко количество от мощно радиактивния цезий-137, което може да аргументи увреждане на кожата, изгаряния или лъчева болест.

За неналичието на капсулата се разбра при инспекция на 25 януари - уредът беше открит строшен, а радиоактивната капсула я нямаше. Един от четирите монтажни болта и винтове също липсваха.

Властите допуснаха, че вибрациите по време на преместването може да са предизвикали разхлабване на болтовете, което е разрешило на капсулата да падне през пролуките в корпуса и камиона.

Службите за незабавна помощ са употребявали профилирано съоръжение, в това число детектори за радиация по време на търсенето.

Като оповестиха, че капсулата е открита, държавните служби за изключителни обстановки благодариха за екипната работа на институциите при очевидно дребни шансове за намиране.

Предстои да бъде превозена в обезопасен обект в град Пърт в четвъртък.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР