Малката коалиция трябва да има 2 или 3 места в

...
Малката коалиция трябва да има 2 или 3 места в
Коментари Харесай

Христиан Митев: ГЕРБ не искат нова ЦИК, защото се притесняват и от действията на президента

Малката коалиция би трябвало да има 2 или 3 места в възможна нова ЦИК, съобщи за БНР зам.-председателят на Комисията по правни въпроси и народен представител от НФСБ Христиан Митев. Той не изключи опцията точно тук да зародят нови проблеми измежду сътрудниците в дребната коалиция, в случай че местата се окажат две.
Според него основателна причина за отсрочване процедурата по промяна на състава на ЦИК би било, в случай че някоя от партиите няма подготвеност да предложи свои претенденти.
Ако се стигне до такова решение, „ Обединени патриоти “ ще се съберат и ще предложат кандидатури, заявява Митев.
„ Трябва да бъде спазен законът. От друга страна регистрирам и готовността на обособените политически сили. От ГЕРБ си имат своя теза – че този състав има опит. Предполагам, че те се основават и на още един мотив – да не бъдат упрекнати, че в този къс период до изборите се трансформира състава й и по-късно това да бъде употребявано от други политически сили – да изясняват един или различен резултат след изборите.
Предполагам, че терзание има и в посока на дейностите на президента, тъй като той издава указа за назначение на членовете на ЦИК. При тези напрегнати междуинституционални връзки сред президента и Министерски съвет и Народно събрание, може да се чака от негова страна дейности, които по един или различен метод да спънат или да попречат на този развой, което би било доста по-лошо от това да остане тази ЦИК в този състав “, разяснява Митев в изявление за предаването „ Преди всички “.
Той добави обаче, че по този метод се оставя на назад във времето въпросът, обвързван със спазването на закона.
Ако се види законопроекът в първичния му тип, в него няма толкоз основни промени, сподели депутатът от НФСБ. По думите му той има за цел да реши чисто механически проблеми.
Според него би било редно обаче през днешния ден на съвещанието на правната комисия да се реши дали новите оферти от последния миг могат да бъдат обсъждани:
„ Всички останали оферти Христиан Митев – и за смяната на подсъдността, и за увеличението на секциите в чужбина и така нататък, в действителност е отвън обсега и предмета. Според мен този въпрос би трябвало да бъде решен от комисията – дали попадат или не предложенията, които са отвън обсега, дали ще бъдат обсъждани или не. Това са основни промени в разпоредбите. Не е времето и не би следвало да обвързваме идните и европейски, и локални избори с сходна смяна “.
Патриотите са безапелационни за това да няма номера в бюлетините и не биха приели други оферти в тази тенденция. Христиан Митев заявява, че няма да поддържат предложенията на Движение за права и свободи.
По отношение на предлагането за преференциите партиите в „ Обединени патриоти “ са на разнообразни позиции. Според него преференции би трябвало да има при европейските и парламентарните избори, само че да се намерения за локалните избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР