Малката Главна в Пловдив заприлича на сцена от филм за

...
Малката Главна в Пловдив заприлича на сцена от филм за
Коментари Харесай

На Панаира на занаятите: 200-годишен струг върти на Главната

Малката Главна в Пловдив замязя на сцена от филм за средновековието и по този начин ще е до неделя. Над 70 майстори от четири страни, които работят с дърво, желязо, кожа и хартия, демонстрират какво могат в границите на Пролетния панаир на занаятите. В самото начало на улицата през вчерашния ден ковачи даже раздухаха три пещи и пред погледа на минувачите извиваха декорации от желязо.

Още преди формалното разкриване на панаира на Римския стадион ателиетата посочваха чалъми и стока. Най-много бяха занаятчиите от Троян и Плевен. Почти всички са станали майстори преди към 10 години, като преди този момент за всички занятието им е било занимание.

Голямо шоу за поредна година направи грънчарят Димитър Терзиев от Троян. Срещу 5 лв. той показваше на доброволци по какъв начин да си вършат сами съдове на колелото му. И дами се редяха на опашка пред павилиона му.

Всички се спираха до сергията на Димитър Христов от благоевградското село Боженец. Дипломираният църковен резбар подреди сбирка от събрани измежду природата и завършени от единствено себе си дървени купи. Повечето бяха от слива и череша. " Дълбая ги с 200-годишен струг за работа с дърво. Всичко това е екологично - намерил съм го в гората и даже за огрев не става ", сподели майсторът. Купил струга, създаден от българи, от музея в Троян. Там имали няколко и този не им трябвал.

Другият шлагер станаха дървени кутии с облиците на Стефан Караджа, Христо Ботев, Левски и Бенковски. Те ​са направени от гравьора от Монтана Пламен Иванов. Със същите пирографирани лица той продаваше и стенни часовници по 15 лв..

Сред най-скъпите експонати бе чанта, на която е щамповано човешко лице от фотография. Тя струваше 260 лв. и бе направена от брачната половинка на плевенския занаятчия Божидар Комитски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР