Малка е вероятността да бъде подписано най-голямото търговско споразумение в

...
Малка е вероятността да бъде подписано най-голямото търговско споразумение в
Коментари Харесай

Отлагат за 2020 г. подписването на най-голямото търговско споразумение в света

Малка е вероятността да бъде подписано най-голямото комерсиално съглашение в света до края на тази година. В проектодекларация на югоизточните азиатски водачи се споделя, че ще бъде отсрочено за 2020 година, макар че Китай има предпочитание да влезе в действие допустимо най-скоро като противотежест на комерсиалната война със Съединени американски щати, написа " Гардиън ".

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), в което вземат участие 16 страни, се планува да бъде най-голямото съглашение за търговия в света , което ще се простира от Индия до Нова Зеландия и ще обгръща 30% от световния Брутният вътрешен продукт и половината население на планетата.

Но съпротивата на Индия наподобява попарва очакванията за завършване на пакта на срещата на АСЕАН в Банкок, където към 10-членният блок се причисляват водачите на авторитетните страни наблюдателки от Индия и Китай за срещата на върха Източна Азия. Индия се тормози, че може да бъде залята от евтини китайски артикули , което да засегне дребния бизнес.

На двустранно равнище китайският министър председател Ли Къцян се срещна с австралийския министър председател Скот Морисън в коридорите на срещата в Банкок, като предложи да помогне връзките сред двете страни да се насочат в " вярната посока ".

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, подкрепяно от Австралия от години, като цяло е контрактувано, като има възражения единствено от Индия.

Повечето договаряния за пазарния достъп са приключени и няколко двустранни проблеми ще бъдат позволени до февруари 2020 г ., написа в проектоспоразумението, забелязано от Агенция Франс Прес.

В проектодекларацията написа, че текстът от всички 20 глави е приключен , като се чака решение единствено от един член. Но всички страни членки се ангажират да подпишат съглашението през идната година във Виетнам, който ще поеме председателството на АСЕАН. RCEP ще покрие 10-те страни от АСЕАН - Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам - и Индия, Япония, Китай, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Делхи се тревожи, че дребният бизнес ще бъде изключително обиден от неограничения поток от евтини китайски артикули. Също по този начин е срещу унищожаване на селскостопанските мита.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР