Малините са сладки и вкусни, независимо дали ги похапвате отделно

...
Малините са сладки и вкусни, независимо дали ги похапвате отделно
Коментари Харесай

Изненада! Този плод символизира добротата

Малините са сладки и вкусни, без значение дали ги похапвате настрана или в композиция със сладолед, да вземем за пример. Но какво знаете за тях?

Проверете с тези любопитни обстоятелства:

1. Малините се отглеждат в областите с сдържан климат, основно в Европа и Съединени американски щати. В диво положение се срещат в Европа, Азия и Южна Америка.

2. Малината е все по-разпространена и в България, а най-известните родни сортове са Рубин, Самодива, Люлин, Шопска алена.

3. От един декар малинови шубраци се получават 800-900 кг плодове. При изключително изобилна годишна продукция добивът може да доближи 1500 кг.

4. Русия е най-големият производител на малини в света със 143 000 тона през 2013 година, следвана от Полша, Съединени американски щати, Сърбия и Мексико.



5. През 2013 година общото международно произвеждане на малини е достигнало 578 233 тона, като Русия е осигурила 25% от него.

6. Малините са богат източник на антиоксиданти и оказват помощ за заздравяването на имунната система. Те са потребни за мозъка, сърцето, храносмилането, очите, управлението на тежестта.

7. Благодарение на салициловата киселина, която се намира в плодовете, малините се употребяват и за събаряне на температура.

8. Малините са богати на витамин С, магнезий и фибри и са добър източник на витамин К.

9. За разлика от доста други плодове, малините не не престават да зреят, откакто бъдат откъснати.

10. Малините са познати още в праисторическите времена, само че за първи път са култивирани във Франция и Англия през XVII век.



11. Познати са над 200 типа малини, като най-разпространени са сортовете Виламет, Малборо, Прусия, Нюбург.

12. Малините се срещат в разнообразни цветове – алено, лилаво, златисто или черно. Златистите малини са най-сладката и вкусна разновидност.

13. Малините имат доста семена – приблизително 100-120 единствено в един плод.

14. В християнската традиция малината е знак на добротата. Червеният им сок е свързван с кръвта, която стига до сърцето, откъдето извира доброт

15. Във Филипините имат вяра, че в случай че окачите малинова тръстика на входната врата на дома си, тя ще прогони злите духове.

16. В Германия връзвали малинова тръстика на конете, тъй като считали, че ще ги успокои.

17. Малините могат да се употребяват пресни, сушени, на пюре или като сок и са известна добавка към разнообразни десерти и плодови салати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР