Малчуганите от детска градина „Светла“ в Пловдив се включиха в

...
Малчуганите от детска градина „Светла“ в Пловдив се включиха в
Коментари Харесай

Деца от Пловдив помагат на свои връстници с диабет

Малчуганите от детска градина „ Светла “ в Пловдив се включиха в благотворителна самодейност в помощ на свои връстници с диабет. Те създадоха коледни играчки, които ще бъдат продадени на благотворителен базар в София. Всички сувенири на коледна тема са направени ръчно от децата благодарение на техните родители. В самодейността се включиха общо 6 групи от „ Светла “, които сътвориха неповторими хубости в интерес на болните деца.

Кампанията се реализира благодарение на районното кметство. Именно по тази причина през днешния ден персонално кметът Димитър Колев съобщи направените продукти на ръководителя на Националната асоциация на децата и младежите с диабет Елисавета Котова, като им пожела триумф в начинанието и съобщи подготвеност от страна на региона да оказват помощ и в бъдеще на сходни дела. Елисавета Котова е персонално ангажирана с идеята, откакто преди години нейната щерка развива от диабет като дребна. Тогава тя е записана точно в детска градина " Светла " и пази благи мемоари от всички тук. Днес порасналата към този момент Мариета също беше в детската градина, като се срещна още веднъж със своите учителки от детството.

Коледният базар ще се организира на 18-ти и 19-ти декември в The Mall София, равнище - 2. Със извоюваните средства ще бъдат закупени датчици за премерване на кръвна захар на дребни деца с диабет, без нужда от непрекъснато убождане. Те ще се употребяват при най-малките, които към този момент страдат от диабет – деца от 0 до 5-годишна възраст. Чрез тях родителите наблюдават положението на детето си и знаят по какъв начин да реагират във всеки миг с храна, съответни дози инсулин и помощ без да се постанова да ги бодат с игли. Сензорите са животоспасяващи за най-малките, тъй като децата в тази възраст към момента не могат да приказват добре и да обяснят по какъв начин се усещат, а това прави диабетът сложен за преодоляване. Те не се покриват от Здравната каса и Фонда за лекуване на деца, нито се продават в България. Родителите са принудени да ги поръчват от чужбина за своя сметка, като цената на два датчика, които стигат за един месец, е 240 лв..

Освен на благотворителния базар, всеки искащ може да помогне с самостоятелно подаяние към Националната асоциация на децата и младежите с диабет на следната банкова сметка:
ДСК ЕАД
IBAN: BG 40STSA93000021653844BIC: STSABGSF
НАДМХД/Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет/
Елисавета Котова
Основание за заплащане:
“Повече българчета за България”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР