Малайзийските изборни власти потвърдиха победата на опозиционния лидер и бивш

...
Малайзийските изборни власти потвърдиха победата на опозиционния лидер и бивш
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Малайзия спечели изборите и ще е най-възрастният премиер в света

Малайзийските изборни управляващи потвърдиха успеха на опозиционния водач и някогашен министър председател Махатир Мохамад на вчерашния парламентарен избор, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция. Коалицията Алианс на вярата отпред с 92-годишния Мохамад завоюва болшинство в малайзийския парламент и измести ръководещата партия, която е на власт от 61 година без спиране.

Избирателната комисия разгласи на конференция, че опозицията е спечелила 112 от общо 222 места в Народното събрание, а до момента управлявалият Национален фронт - 76. Махатир Мохамад изрази очакване да постави клетва като министър председател още през днешния ден, предадоха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Махатир сподели, че е получил явен мандат, като съгласно него обединението му е спечелила 135 места в Народното събрание, и даде обещание промени. Той даде да се разбере, че новото държавно управление ще възвърне върховенството на закона и че всеки, който нарушава закона, ще понесе съответните последствия.

В разгара на корупционен скандал

Досегашният министър председател Наджиб Разак призна своето проваляне. Махатир и Наджиб бяха съдружници в предишното, до момента в който министър-председателят не бе забъркан в корупционен скандал за 4.5 милиарда $, в центъра на който беше и фондът 1MDB. Наджиб отхвърли да е взел участие в корупционна скица, а основният прокурор го оневини.

Махатир даде обещание новото държавно управление да работи за освобождението и амнистирането на Ануар Ибрахим, вицепремиер в предходен негов кабинет. Знакова опозиционна фигура, Ануар бе наказан на затвор за содомия - обвинявания, които съгласно него и опозицията са били изфабрикувани. По време на мандатите си Махатир получаваше похвали от поддръжниците си за промени, довели до бурния стопански растеж на Малайзия, само че и рецензии за властническия си жанр на ръководство.

С дейностите си Махатир шокира обединението Национален фронт, управлявала Малайзия, откогато страната получи самостоятелност през 1957 година Бившият политически наставник на Наджиб Разак, който се завърна в политиката след пенсионирането си, преди този момент е бил министър председател общо 22 години - от 1981 до 2003 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР