Малайзия твърди, че е върнала 4120 тона пластмасов отпадък в

...
Малайзия твърди, че е върнала 4120 тона пластмасов отпадък в
Коментари Харесай

Малайзия върна 4120 т пластмасови отпадъци от 13 богати страни

Малайзия твърди, че е върнала 4120 тона пластмасов боклук в 13 богати страни, заявявайки, че тя няма да бъде „ депото за боклука на света ".

" През последното тримесечие на 2019 година 43 контейнера бяха върнати във Франция, 42 във Англия, 17 в Съединени американски щати и 11 в Канада ", туитна в понеделник Йео Бий Ин, министър на околната среда на страната. " Правителството ще продължи да се бори с трансграничното замърсяване ", сподели тя.

Върнати са общо 150 контейнера. Другите страни са: Испания, Хонконг, Япония, Сингапур, Португалия, Китай, Бангладеш, Шри Ланка и Литва.

На конференция през вчерашния ден Йео добави, че сега в малайзийските пристанища има още 100 контейнера, които чакат да бъдат върнати назад, съобщи Асошиейтед прес (АП).

Шестдесет от тях ще бъдат върнати в Съединени американски щати в очакване на договаряния с публични лица, както и 15 в Канада, 14 в Япония и девет във Англия.

Този ход има за цел да противодейства на практиката за контрабанда на отпадък в Малайзия, където отпадъците се водят в противозаконни уреди за преработване на пластмаса. Тези уреди отделят мощно токсични изпарения и предизвикват респираторни болести и проблеми със замърсяването на водата, припомня АП.

Двеста такива сходни уреди в Малайзия бяха затворени в края на предходната година, сподели Йео.

Страната също по този начин започва взаимна работна група за справяне с въпроса с незаконния импорт на боклуци през април 2019 година, съобщи CNN.

" Ако желаят да ни трансфорат в депото за отпадък на света, бъркат ", сподели Йео пред кореспонденти в понеделник в пристанище в северната провинция Пенанг. " Нашата позиция е доста твърда. Ние просто желаеме да изпратим назад [отпадъците] и просто желаеме да изпратим обръщение, че Малайзия не е сметището на света ", прибавя тя.

Въпросът надалеч не обгръща единствено Малайзия, разяснява " Бизнесинсайдър ". Заможните западни страни от дълго време доставят отпадък в Азия, по-специално в Китай и Филипините, защото в тези страни липсват строги екологични разпореждания.

Трудно е да се наблюдава по какъв начин тъкмо работи световната търговия с боклуци, само че като цяло западните компании са подготвени да платят за изхвърляне на боклука, а компаниите от по-бедните страни одобряват договорите.

Йео съобщи, че разноските за репатриране на боклука ще бъдат покрити напълно от страните на генезис и корабните компании.

През май 2019 година тя прикани западните страни да се оправят с въпроса с противозаконния експорт на отпадък след следствие на Грийнпийс, което откри, че Малайзия е " пренаселена " и " не може да приема отпадъците по метод, който е резистентен ".

" Призоваваме развитите страни да преразгледат тяхното ръководство на пластмасовите боклуци и да спрат да транспортират боклука си до разрастващите се страни ", сподели Йео тогава.

Същия месец над 180 страни подписаха изменение, което добави надзор върху потока отпадък сред националните граници към Базелската спогодба. Съединени американски щати не подписаха съглашението.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР