Маларийни паразити, резистентни на ключовите препарати за лечение на болестта,

...
Маларийни паразити, резистентни на ключовите препарати за лечение на болестта,
Коментари Харесай

Резистентна към медикаменти малария покосява в част oт Азия

Маларийни паразити, резистентни на основните препарати за лекуване на заболяването, са се популяризирали бурно в Югоизточна Азия, оповестиха изследователи от Англия и Тайланд.

Паразитите се разпространяват от Камбоджа в посока Лаос, Тайланд и Виетнам, където половината от пациентите не съумяват да се излекуват с главните показни препарати, оповестява Би Би Си.

Според откривателите това изобретение повдига въпроса за " смразяващата вероятност " устойчивостта към медикаментите да се популяризира и в Африка.

Експертите обаче позволяват, че опасенията може да са пресилени.

Маларията се лекува с композиция от два медикамента - артемизинин и пипераквин.

Комбинираното лекуване е въведено в Камбоджа през 2008 година През 2013 година са регистрирани първите случаи на резистентни варианти към двете субстанции.

Според изследването, оповестено в влиятелното здравно издание " Лансет ", резистентните паразити са се популяризирали в Камбоджа, Лаос, Тайланд и Виетнам, като в някои региони са засечени следващи разновидности, считани за още по-проблематични. На места 80% от изолираните паразити са се оказали резистентни.

Друго проучване, оповестено още веднъж в " Лансет ", показва, че половината от пациентите в тези региони не са били излекувани със общоприетата терапия. Използвани са обаче различни медикаменти. Това акцентира нуждата от навлизането на тези други възможности в практиката. Става въпрос за артемизинин в композиция с други препарати или за композиция от три медикаменти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР