Маларийни паразити, резистентни на ключовите медикаменти, с които се лекува

...
Маларийни паразити, резистентни на ключовите медикаменти, с които се лекува
Коментари Харесай

Устойчиви на лечение маларийни паразити обхванаха част от Азия

Маларийни паразити, резистентни на основните лекарства, с които се лекува маларията измежду пациентите, са се популяризирали внезапно в страни от Югоизточна Азия. Това оповестиха учени от Англия и Тайланд, представени от Би Би Си.

Паразитите са се изместили от Камбоджа към Лаос, Тайланд и Виетнам, където половината пациенти не са могли да бъдат излекувани от медикаментите, които се дават като първи избор от лекарите, лекуващи малария. 

Изследователите настояват, че откритието повдига ужасяващата възможност за допустимо разпространяване на резистентни паразити и към Африка. Експертите обаче настояват, че следствията може да не са толкоз тежки, колкото са мислили.

Маларията се лекува с композиция от две медикаменти - артемизинин и пипераквин. През 2013 година бяха засечени първите случаи на паразити, които мутират и развиват резистентност на двете лекартсва - в западната част на Камбоджа. 

Означават ли новите открития за Азия, че пациентите с малария става невъзможно да бъдат излекувани? Не. Второ проучване, оповестено в същия вестник за инфекциозните заболявания " Лансет ", демонстрира, че половината пациенти не са били излекувани със общоприетата терапия, само че има и различни лекарства, които може да бъдат употребявани вместо нея. 

По света пораждат към 219 млн. случая на малария всяка година. Симптомите са чувство за тежък студ и тресчица, последвани от висока температура със мощно потене. Без лекуване маларийният паразит може да докара до проблеми с дишането на пациента и отвод на органи. 

Болестта лишава живота на към 435 000 души всяка година, множеството от които са деца под 5-годишна възраст. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР