Малък робот, подобен на змия, е разработен за лечение на

...
Малък робот, подобен на змия, е разработен за лечение на
Коментари Харесай

Учени разработиха робот-змия, който ще се използва за лечение на пациенти с инсулт

Малък робот, сходен на змия, е създаден за лекуване на пациенти с инсулт, като почиства запушванията на кръвоносните съдове и доставя медикаменти непосредствено в мозъка, написа „ Дейли мейл “, представени от лупа.
Тел с ширина 0,5 мм се задвижва през тялото благодарение на магнитни полета, които могат да бъдат компютърно следени. Въпреки че роботът към момента не е тестван върху човек, инженерите са потвърдили функционалностите му на дребен курс и в модел с размер на мозъка. Те се надяват, че един ден ще бъде употребен за лекуване на хора с животозастрашаващо кървене или блокажи в мозъка, и ще форсира лечението им, с цел да ги избави в жизненоважни моменти.

Учени от Масачузетския софтуерен институт в Бостън са създали дребния робот, сходен на змия, който е дълъг няколко сантиметра. Той е изработен от гъвкава примес от никел и исполин, и е затрупан със сразяващ хидрогел, който му оказва помощ да се плъзга, без да поврежда тъканта. Учените, в това число професорът от Масачузетския софтуерен институт доктор Хуан Джао, обявиха, че жицата може да се инжектира на пациенти и да се управлява с магнити или даже със лични вътрешни мотори. Също по този начин, може да доставя медикаменти до мястото на мозъчното пострадване или да бъде екипиран с лазер, с цел да разгради всички съсиреци, които стопират кръвния поток в мозъка.
Д-р Джао декларирал:

„ Ако острият инсулт може да бъде лекуван в границите на първите 90 минути, процентът на оцеляване на пациентите може да се усили доста. Ако бихме могли да проектираме устройство за назад блокиране на кръвоносните съдове в границите на този „ златен час “, евентуално бихме могли да избегнем трайни увреждания на мозъка. Това е нашата вяра. “
Кръвните съсиреци, блокиращи циркулацията в мозъка, предизвикват към 85 на 100 от всички инсулти.

Повечето от инсултите се предизвикват от задръстване на кръвоносен съд в мозъка, което попречва достъпа на кръв и О2 до някоя от неговите елементи. Това води до краткотрайна или непрекъсната загуба на функционалността на тази част от мозъка. Възможна причина може да бъде и пръсване на кръвоносен съд в мозъка, при което събиращата се в черепа кръв провокира прилепяне на мозъчната тъкан.
След инсулт към 2 милиона нервни кафези умират всяка минута. Колкото по-бързо бъде разпознато положението и стартира лекуването, толкоз по-голям е шансът засегнатият човек да оцелее и да се се възвърне.
Инфо: Брадва

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР