Максимално бързо, още в тазгодишния строителен сезон, трябва да започне

...
Максимално бързо, още в тазгодишния строителен сезон, трябва да започне
Коментари Харесай

Стартира поръчка за строеж на пречиствателна станция на Шумен

Максимално бързо, още в тазгодишния строителен сезон, би трябвало да стартира създаване на пречиствателна станция за питейни води на Шумен. До март би трябвало да е оповестена публичната поръчка за нея. Изграждането й за 22 млн.лв. ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда“. Това разгласи зам.министърът на районното развиване Малина Крумова пред медиите във вторник. Важното е, че община Шумен има към този момент подготвен работен план за пречиствателната станция и няма спънки за старт на построяването.

Предвидена е и нов 26-километров довеждащ тръбопровод от язовир „Тича“ до Шумен, както и нужни корекции във вътрешната водопроводна мрежа и канализационни отклонения.
Две са общините в района – Шумен и Нови пазар, които могат да се възползват от оперативната стратегия, тъй като финансирането е ориентирано към места с над 10 000 поданици, посочи Крумова. 95 млн.лв. са планувани за двете общини и по-голяма част от средствата са за решение на шуменските водни проблеми. За Нови пазар са планувани 135 000 лева за замяна на помпи, 750 000 лева за водопроводи, 210 000 лева за канализационни отклонения.

Бенефициент по оперативната стратегия ще бъде „ВиК“, което ще организира поръчките под прецизния надзор на притежателите.

Все още не е ясно по какъв начин вложенията ще се отразят върху цената на водата, това ще се случи след въвеждане в употреба на новите уреди.

Крумова разяснява, че „стратегически е нереалистично да чакаме че ВиК-отрасълът ще може да дава услуга с положително качество, без гладко повишение цената на водата“. Общите старания би трябвало да са ориентирани това да е гладко и съобразено с качването на приходите на популацията. „Нека сме реалисти и да не си фантазираме, че може да стои водата на подтискано ниски цени и това да подсигурява задоволително запас, че да могат да се вършат нужните вложения у нас“, сподели зам.министърът. И разяснява, че потребностите са големи, даже без да са включени вложенията в язовири, водоеми, а това ще става все по-скорошен проблем с климатичните промени.

В Шумен Крумова взе участие в работна среща с представители на общините в района, с цел да се запознае със свършеното по регоналните прединвестиционни изследвания, които са в основата на плановете за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“, от която ще се възползват 14 области в страната.

Пред публицисти Крумова сподели, че има основана работна група за изменение на Наредба 4 в частта за общите водомери, с цел да има по-адекватно заплащане на водата. Призова и за повече отговорност, когато става въпрос за етажна благосъстоятелност. Сега огромна част от преразпределението не е поради механически проблеми, а заради непозволени практики от вида „байпаси“, миене на коли, ползв на вода без водомер.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР