Максимално бърза ваксинация или следваща COVID вълна в средата на

...
Максимално бърза ваксинация или следваща COVID вълна в средата на
Коментари Харесай

Петков поиска диалог с антиваксърите и Радка Аргирова да приложи модела "Фаучи"

Максимално бърза имунизация или последваща Коронавирус вълна в средата на януари, провокирана от новия вид Омикрон. Такива разновидности очерта пред България министър председателят Кирил Петков пред публицисти по време на визитата си в Брюксел след диалог с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Нивата на имунизация против COVID-19 в България от появяването на имунизациите преди година до през днешния ден са най-ниски в Европа. И макар че към този момент е получила над 8.2 млн. дози от всички утвърдени в Европейски Съюз препарати, за съвсем 12 месеца от началото на имунизацията против ковид страната не съумява да съкрати дистанцията с останалите страни от Европейски Съюз.

Петков заяви за желанието си експерти да изясняват изгодите от имунизацията и хората да взимат осведомено решение по какъв начин да действат. Спомена името на клиничния вирусолог проф. Радка Аргирова, която бе член на експертния съвет към някогашния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, а през 2020 година участваше в основания медицински експертен съвет към тогавашния министър председател Бойко Борисов.

" Надявам се, че проф. Аргирова ще ни помогне да създадем модела на доктор Фаучи ", съобщи Петков. Антъни Фаучи е шеф на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати и основен здравен специалист на Белия дом.

Петков акцентира, че няма да бъде налагано наложително или принудително имунизиране, само че по думите му не е обикновено уеб сайтове, зад които не стоят експерти, да са съществена точка за информиране на обществото. Премиерът изиска и разговор с антиваксърите.

" До този миг ние ги пренебрегваме, а те се капсулират и втвърдяват позициите си. Дайте да отворим полемиката. Няма да стане с " ваксинирайте се, тъй като е най-добре ". Искам да схвана кои са същинските стопери. По време на предизборната акция тук-там в България хора ме питаха дали мога да спра пръскането с Коронавирус от самолети. Имали са достъп до нереалистична и подправена информация. Трябва да забележим какво да създадем с подправените вести. Случаите на странични резултати са толкоз по-малко от рисковете, които се поемат, в случай че не се ваксинирате ", сподели Петков.

Той осведоми, че министърът на образованието акад. Николай Денков ще подпише до понеделник заповед, съгласно която работещите във ведомството би трябвало да имат Коронавирус документ.

Вчера държавното управление реши да стартира работа по Национален проект за държавна администрация без COVID-19. Очертаният период е след март идната година тактиката да бъде прилагана дейно, а задачата - да се даде образец от страната, че може да се работи по метод, който не популяризира болестта. Обсъдените ограничения бяха въвеждането в по-пълна степен на Коронавирус сертификатa (за имунизиране, преболедуване, негативен тест или антитела), както и показване на различна опция за хората, които нямат подобен, да упражнят правото си на труд, да вземем за пример посредством взимането на проби за бързи проби. Изискването ще бъде въведено след 40 дни в постройката на Министерския съвет.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР