Максималният осигурителен доход се вдига и става 3400 лв., а

...
Максималният осигурителен доход се вдига и става 3400 лв., а
Коментари Харесай

След 5-часов дебат парламентът прие бюджета на Държавното обществено осигуряване |

Максималният застрахователен приход се подвига и става 3400 лева, а инвалидните пенсии се усилват от 1 април, взеха решение депутатите. Промените се случват с признатия на второ четене Закон за годишния бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Проектозаконът беше гласуван след 5-часов спор и признат с овации - 132 гласа " за ", 27 " срещу " и 5 " въздържал се ". 

В началото на месеца проектобюджетът беше признат от, а по-късно и импортиран в Народното събрание. Още на 2 февруари стартира ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласоподаваха предишния вторник. Ден по-късно депутатите поддържаха дребните бюджети - на и на, като срокът за оферти сред двете четения беше понижен на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с. Председателят на Народно събрание Никола Минчев предвижда, че. Същото даде обещание и финансовият министър Асен Василев, който възнамерява и.

Миналата седмица бюджетната комисия одобри на второ четене бюджетите на и. След. Заради  на Народно събрание през днешния ден е допустимо Народното събрание да одобри Бюджет 2022 още преди края на февруари.

По-високи инвалидни пенсии

С смяна в последния миг обединението усили пенсиите за неработоспособност. Това се случва часове след опита на майките от " Системата ни убива " да влязат в Народното събрание. Те настояха за повече средства за персонална помощ, както и по-високи инвалидни пенсии.

 

Час след края на митинга им пред Народно събрание, в Народното събрание изненадващо се появи и общественият министър Георги Гьоков.

След изключителната съдружна среща ръководещите взеха решение от 1 април да вдигнат пенсиите за неработоспособност, които се пресмятат на база на социалната пенсия за напреднала възраст, както следва:

За хора с трудова нетрудоспособност 100% с непозната помощ - 160% от обществената пенсия (досега се очакваше размерът ѝ да бъде от 135%).

За хора с трудова нетрудоспособност сред 91-100% - 140% от обществената пенсия (досега 125%).

За хора с трудова нетрудоспособност сред 71-90% - 130% от обществената пенсия (досега 125%).

Това предложение беше направено публично минути преди 22 часа посредством публицистична корекция на Любомир Каримански. Промените бяха гласувани съвсем единомислещо с 209  гласа " за ", 0 " срещу " и 1 " въздържал се " (ГЕРБ).

Каримански съобщи, че всички от опозицията, които упорстваха за по-високи инвалидни пенсии, би трябвало да го поддържат. Хасан Адемов от Движение за права и свободи пък сподели, че ще поддържат предлагането на обединението, само че изрази запаси, че тя приема такива промени под напън - в тази ситуация след митинга на майките.

Максималният застрахователен приход се подвига

Депутатите въпреки всичко взеха решение да усилят оптималния застрахователен приход от 3000 на 3400 лева Преди две седмици прехвърчаха искри в обединението точно по този въпрос.

Между първо и второ четене оферти за заледяване на оптималния застрахователен приход внесоха от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС, които бяха отхвърлени. Георги Ганев от Демократична България пък съобщи, че след извършени диалози с представители на сектора е станало ясно, че сред 1/3 и половината от IT чиновниците се обезпечават на повече от 3000 лева, а компаниите са се съгласили за увеличението на тавана. Ганев добави, че поема уговорката за основаване на нова формула за определянето на максимума. Очаква се такава да бъде препоръчана при актуализацията на бюджета през юли.

Така ДБ реши да не се кара с обединението, в последна сметка предлагането на финансовия министър Асен Василев мина, а хората, които получават високи заплати, ще стартират да заплащат по-висок налог от 1 април.

Не липсваха и рецензии - такива насочи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, който упрекна Демократична България, че се е отказала от обещанието си и не е съумяла да убеди финансовия министър да не подвига оптималния застрахователен приход. Съпартиецът му Христо Гаджев пък упрекна държавното управление, че с тази мярка удрят по междинната класа.

По думите му нарастването на оптималния застрахователен приход ще докара до отлив на огромните интернационалните IT компании. Той предвижда, че Северна Македония ще бъде доста по-атрактивен пазар, тъй като там се върви към цялостно отпадане на този налог за IT експертите.

В последна сметка, макар дългия спор, оптималният застрахователен приход беше повишен със 122 гласа " за ", 94 " срещу " и 6 " въздържал се ".

Какво още е заложено в бюджета на ДОО?

В законопроекта е планувано нарастване на минималната работна заплата от 650 лева на 710 лева Увеличава се и минималният застрахователен приход за записаните аграрни стопани - от 450 на 720 лева

От 1 юли се актуализират пенсиите с 6,1%, като минималният размер на пенсията за стаж ще се усили два пъти - до 370 лева до 30 юни и до 392, 57 лева - от първи юли. 

Помощите за безработица също се усилват от първи април - минималното на ден заплащане ще бъде 18 лева, а оптималното - 85,71 лева Обезщетението за развъждане на дете до две години също се повишава от първи април - от 650 на 710 лева

" Бюджет на изядената пица ", или следващият 30-минутен спор по заглавието

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи съобщи, че препоръчаният от Министерски съвет бюджет е " бюджет на изядената пица ". Той го съпостави с този на Дянков - на " постната пица " от 2009 година

" Този бюджет не предлага нищо. Тоест ние би трябвало да гласуваме за нищо, с цел да приемем нещо ", добави Ибрямов.

След това изявление Петър Чобанов от Движение за права и свободи излезе, с цел да поддържа тезата на съпартиеца си, а след него Ибрямов му отговори и в дуплика.

" Не разбирам какво общо има това изявление, репликата и дупликата със заглавието, което би трябвало да гласуваме ", съобщи зам.-председателят на ПГ на Демократична България Атанас Атанасов.

Той упрекна депутатите от придвижването, че губят парламентарно време. Председателят на обществената комисия Искрен Арабаджиев, в опит да спре безсмисления спор, излезе и съобщи, че поддържа заглавието на проектобюджета, което депутатите трябваше да гласоподават.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС пък настоя за спор по заглавието и предложи то да бъде заменено, тъй като Народно събрание нямало да одобри бюджет за 2022 година, а за идващите три месеца. Така той още веднъж упрекна държавното управление за плануваната през юли актуализация. Това му предложение беше гласувано като публицистична корекция и предстоящо бе и отхвърлено. " За " бяха от ГЕРБ-СДС и " Възраждане ", а Движение за права и свободи не взе участие във вота.

В последна сметка, след изцяло непотребен 30-минутен спор по наименованието, то не беше променено.

" Алтернативен бюджет " на " новата тройна съпротива "

Хасан Адемов предложи работодателите да не заплащат първите 3 дни от болничния на работещите, а те да се поемат от ДОО.

Той изиска и нарастване на инвалидните пенсии. По думите му належащо е размерът пенсията на хората с 100% нетрудоспособност с непозната помощ да бъде 200% от обществената пенсия за напреднала възраст. Предложението беше отхвърлено.

Адемов предложи още веднъж и нарастването на помощта при гибел на обезпечено лице - от 540 на 600 лева По думите му тази мярка ще коства на страната малко повече от 400 хиляди лева Предложението беше отхвърлено.

Бившият обществен министър от кабинета " Борисов 3 " Деница Сачева поиска спомагателни хонорари за 1700 чиновници на Национален осигурителен институт поради работата им на първа линия в изискванията на пандемия. За тази мярка ще са нужни спомагателни 4 млн. лева Искането ѝ не бе подкрепено.

Сачева предложи и отпадане на тавана на пенсиите. Това предложение беше подкрепено от Хасан Адемов, който посочи, че има категории от лица, чиито пенсии са без таван - президент, конституционни съдии, ръководители на Народно събрание и други. Предложението беше отхвърлено.

Илиана Жекова от ГЕРБ поиска помощите за развъждане на дете до две години да се изплащат в 70% от размера им, даже и когато майките решат да се върнат на работа. По време на първото четене предлагането на ГЕРБ-СДС беше размерът на компенсацията да остане 100%. Въпреки редакцията Народно събрание отхвърли и това искане.

Малко преди 21 ч., след четири часа спор, предложенията на опозицията приличаха на наддаване за повече пари. Това беше и повода, заради която Явор Божанков от Българска социалистическа партия дефинира протичащото се като " различен бюджет " на " новата тройна съпротива ".

Зам.-председателят на Народно събрание Цончо Ганев от " Възраждане " пък отговори, че поради тези си дейности Българска социалистическа партия е " някогашна лява партия ". Той назова сътрудника си от Българска социалистическа партия " някогашен господин Божанков ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР