Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде

...
Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде
Коментари Харесай

Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три

Максималният брой на домашните прасета, отглеждани за угояване, ще бъде понижен от пет на три. Това плануват част от ограниченията за биосигурност, които се чака да бъдат приложени у нас поради разпространяването на Африканската чума по свинете /АЧС/.

Промените в нормативната уредба се чака да станат факт до края на годината, осведоми в коридорите на Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която взе участие в постоянния парламентарен надзор. 

" Не може всяко персонално стопанство да е станало и стопанство с развъдна активност. Това сензитивно качва епизоотичния риск, тъй че би трябвало всички да съблюдават разпоредбите ", разяснява министърът.

Танева разясни, че до края на месеца би трябвало да завърши дебатът за новите ограничения за биосигурност. " За нас е значимо и в трите типа стопанства да има съответните равнища на биосигурност, тъй че епизоотичният риск да е най-малък ", сподели още тя, представена от Българска телеграфна агенция. 

Танева изясни, че задачата е идната година всяка домашна свиня да е в ограничения за биосигурност. Тя регистрира, че се следи фрапантно понижение на дейните огнища, с помощта на ограниченията по депопулация на огнищата на АЧС.

Министърът осведоми още, че в понеделник чака да завърши работата по огнището в Голямо Враново, където на заличаване подлежат 1 000 прасета майки и 3 600 подрастващи. " Информирали са ни, че в понеделник следва да приключат ", сподели тя.

По думите й пикът на болестта е летният сезон и задачата е идващият летен сезон да бъде посрещнат със забележителна депопулация на резервоара на АЧС - дивата свиня и обхванати в ограничения за биосигурност домашни прасета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР