Максималната помощ, която националните органи по земеделие могат да отпускат

...
Максималната помощ, която националните органи по земеделие могат да отпускат
Коментари Харесай

20 000 евро е максималната помощ за земеделските стопани

Максималната помощ, която националните органи по земеделие могат да отпускат на земеделските стопани е 20 000 евро . Срокът на помощта е за три години, като до момента сумата беше 15 000 евро , заяви БНР.

Увеличението на помощта за земеделските стопани влиза в действие на 14 март и може да се ползва със задна дата за помощите, които дават отговор на всички условия.
 С съвсем 3 милиарда лева подкрепят земеделието през 2019 година
С съвсем 3 милиарда лева подкрепят земеделието през 2019 година

2,69 милиарда лева са за сметка на Европейски Съюз, а 300 млн. лева са от националния бюджет

Ако за даден селскостопански бранш страната - член на Европейски Съюз, не изразходва повече от 50% от общия си пакет за национална помощ, тя може в допълнение да усили размера на минималната помощ за едно стопанство. Увеличението може да е до 25 000 евро .

Междувременно от Министерството на земеделието осведомиха, че 1 ,5 млн. лева е бюджетът за 2019 година по схемата за подкрепяне " Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция ". Решението е на Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие ". Земеделските стопани могат да аплайват за помощта от 18 март до 31 юли .
 Цифровизацията в земеделието - водоравен приоритет за идващия програмен интервал
Цифровизацията в земеделието - водоравен приоритет за идващия програмен интервал

Министерството на земеделието отпуска 10 милиарда лв.

Максималният размер на поддръжката, която може да получи един фермер, е до 65% от цената на застрахователната награда . Сумата за подкрепяне e до 195 лева./ха при размер на застрахователната награда от 300 лева./ха. На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за кандидатстване.

Земеделските стопаните би трябвало да показват застрахователните си полици в отделите " Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне " (ПСМП) на регионалните дирекции на Държавна фирма " Земеделие " до 31 август.

Срокът за изплащането на средствата е до 10 работни дни след подписване на договорите сред земеделския собственик и фонда .

Целта на помощта е да насърчи аграрни стопани, дребни и междинни предприятия, които създават плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн непринудено да застраховат продукцията против неподходящи климатични събития.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР