Максималната допустима скорост по магистралите да се намали от сегашните

...
Максималната допустима скорост по магистралите да се намали от сегашните
Коментари Харесай

МВР предлага максималната скорост по магистралите да се намали на 130 км./ч. Отпада и Синият талон

Максималната позволена скорост по автомагистралите да се понижи от сегашните 140 км./ч. до 130 км./ч. предлагат от Министерство на вътрешните работи. Поправката е записана в предложение за промени в Закона за придвижване по пътищата, които са качени за публично разискване, в идващите 30 дни.

По предложение на министъра на електронното ръководство се планува и отпадане на хартиения наследник ваучър, на стикера за Гражданска отговорност, основава се опция за електронно връчване на фишове и за заплащането им онлайн. 

- основава се опция за електронно връчване на фишове през системата за несъмнено електронно връчване на МЕУ
- фишовете се смятат за връчени, в случай че бъдат платени (онлайн, с карта). Т.е. към този момент няма потребност да ходите до КАТ, с цел да получите " правото " да си платите фиша.
— Bozhidar Bozhanov (@bozhobg)
Мотивът за ограничаването на скоростта: по-ниската скорост е основен фактор за намаляването на броя на злополуките. Една трета от случаите на пътя са в резултат на несъобразена скорост, а всяка година растежът на починалите се усилва с 9-10% годишно. 

От Министерство на вътрешните работи цитират данни на Европейския съвет за транспортна сигурност, които потвърждават, че над 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, в случай че междинната скорост на напредване по европейските пътища се понижи единствено с един километър в час ".В множеството европейски страни скоростта по автомагистралите е сред 110 км./ч. и 130 км./ч. Единствено в Германия има сектори, където липсва оптималната горна граница, само че и там тече спор това да бъде променено. 

В България скоростта беше увеличена от 130 км./ч. на 140 км./ч в първото държавно управление на Бойко Борисов - решението беше толкоз необяснимо, че имаше хипотези, съгласно които то е вследствие на лобизъм от страна на бензиностанциите, които имат интерес колите да имат по-висок разход на гориво, който разумно идва и с по-високата скорост. 

Преди нарастването на скоростта по автомагистралите, растежът на злополуките е бил сред 3 и 5% на годишна база. За нараствания дял има значение и разширението на обсега на автомагистралите, само че и неприятната им поддръжка и качество на строителството. За последните 10 години по автомагистралите в страната са починали 529 души. Въпреки че множеството произшествия се случват в обитаемоте места, те по-рядко водят до съдбовен край за водачите и техните спътници в колите. Това също е мотив, който употребяват от Министерство на вътрешните работи в причините си за поправката. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР