Максим Заяков © Цветелина Белутова До две години България сат

...
Максим Заяков © Цветелина Белутова До две години България сат
Коментари Харесай

"България сат" планира до две години 65% от спътника да се ползва

Максим Заяков

© Цветелина Белутова До две години " България сат " възнамерява да доближи потенциал от 65% на спътника си, който изстреля през 2017 година след инвестиция от над 230 млн. $, разгласи на среща с публицисти изпълнителният шеф на сдружението Максим Заяков. В момента той е напълнен 15%, добави мениджърът.

Търсене на клиенти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Услугите на компанията сега употребяват компании от Сърбия (операторът Polaris Media), Германия и Ирак, а в България bTV в избрани случаи употребява спътника BulgariaSat-1 при репортажи от отдалечени места. " Преговаряме с евентуални клиенти от Гърция, Белгия, Румъния и Украйна ", разяснява Заяков. Крайните проекти са до пет години потенциалът да е напълнен над 80%, което ще подсигурява дълготрайното действие на бизнеса. Според Заяков с помощта на компанията на Илън Мъск SpaceX е бил продължен живота на Bulgaria Sat-1 посредством икономисване на гориво при изстрелването, и той може да бъде деен над 20 години. " Това ще ни помогне да планираме по-дългосрочно бизнеса си ", съобщи изпълнителният шеф.

Първоначалните проекти

Сателитът стартира като план, чийто главен клиент трябваше да бъде операторът " Булсатком ", основан от Пламен Генчев и Заяков. Двамата бяха съществени акционери и в " България сат ", която за задачата взе заем от американската Exim Bank. В същото време " Булсатком " пък взе заем от 85 млн. евро от консорциум от банки отпред с Deutsche Bank - Лондон, и с присъединяване на Европейска банка за възстановяване и развитие, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC, като част от него също беше вложена в спътника. Операторът обаче се задъха под неконтролируеми задължения, които се отразиха и на главния му бизнес. Кредиторите назначиха екип по преструктуриране, който да оздравява компанията.

В последна сметка Заяков напусна " Булсатком " и получи цялостния надзор над " България сат ", в която в този момент е главен акционер (другият е някогашният механически шеф на Hellas Sat Георгиос Скикос). Самият Генчев остана в " Булсатком " с кредиторите, които получиха акционерно присъединяване. Дял към този момент държи един от водещите капиталови фондове в света - BlackRock. Освен него акционери са фондът за подценени активи Blantyre, сдружението " Улас инвестмънтс " (която съставлява Българската банка за развитие), Европейската банка за възобновяване и развиване, и самият Генчев.

Още преди изстрелването " Булсатком " и " България сат " бяха сключили дълготраен контракт за прилагане на спътника, само че в последна сметка мениджърският екип в оператора реши да продължи да работи с досегашния си снабдител Hellas Sat. В края на предходната година " Булсатком " и " България сат " се споразумяха да прекратят връзките си, само че Заяков не разяснява дали са изплатени неустойки по контракта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР