Макс Верстапен (Нидерландия, Red Bull) спечели победата в Гран при

...
Макс Верстапен (Нидерландия, Red Bull) спечели победата в Гран при
Коментари Харесай

Макс Верстапен спечели историческото Гран при на Маями

Макс Верстапен (Нидерландия, Red Bull) завоюва успеха в Гран при на Маями от Формула 1 и редуцира изоставането си от Шарл Льоклер (Монако, Ferrari) в класирането при водачите на 19 точки. Световният първенец бе изрично най-бърз на пистата край " Хард Рок Стейдиъм " във Флорида и победи с 0.661 секунди, откакто оглави класирането още при започване на конкуренцията.

Състезанието за Гран при на Маями бе решено в първите четири обиколки. Льоклер резервира лидерското си място в първия завой, а Верстапен зае втората позиция и остави второто Ferrari, ръководено от Карлос Сайнс (Испания), зад себе си. На четвърта позиция се подреди Чеко Перес (Мексико, Red Bull), до момента в който Люис Хамилтън (Великобритания, Mercedes) се допря с болида на Фернандо Алонсо (Испания, Alpine) и се смъкна до осма позиция.

Снимка: БГНЕС  Макс Верстапен завоюва историческото Гран при на Маями
Льоклер водеше първоначално с близо секунда пред Верстапен, чиято скорост обаче се оказа непреодолима за водача на Ferrari. Самият нидерландец бе в превъзходна форма през днешния ден. Късна приложимост на спирачките му обезпечи второто място в първата обиколка, а в четвъртата той изпревари Льоклер на старт-финалната права.

При изминаването на близо третина от дистанцията Верстапен към този момент имаше 3 секунди преднина и нижеше връх след връх на трасето в Маями, до момента в който най-голямата вяра на Ferrari за победа бе автомобил по сигурността за ликвидиране на темпото на международния първенец или чифт софт гуми на мястото на медиумите в последните обиколки.

Льоклер и Ferrari " мигнаха " първи. Пилотът от Монако влезе в бокса в 25-ата обиколка и в действителност постави гуми с твърда примес, с които се надяваше да изкара останалите 32. Верстапен и Red Bull дадоха отговор идентично - тъкмо 3.2 секунди в бокса в 27-та обиколка и гуми с твърда примес, което на процедура трябваше да подсигурява успеха за нидерландеца.

Когато водачите се извъртяха в бокса и гумите загряха, разликата сред Верстапен и Льоклер към този момент бе станала над 7 секунди, а нидерландецът още веднъж стартира да прави най-хубави обиколки. Дългоочакваният автомобил по сигурността обаче се появи в 41-та обиколка поради завъртане на Ландо Норис (Великобритания/McLaren), който се удари в излезлия отвън пистата и връщащ се Пиер Гасли (Франция/АлфаТаури).

Автомобилът по сигурността се отдръпна 10 обиколки преди края, само че това не спря Верстапен, защото гумите на нидерландеца бяха " по-свежи " от тези на Льоклер и резервоарът имаше повече гориво. В последна сметка международният първенец завоюва с 0.661 секунди и редуцира изоставането си в класирането при водачите на 19 точки, защото записа и най-хубава обиколка.

Трети финишира Перес, четвърти се подреди Сайнс, следван от Валтери Ботас (Финландия/Alfa Romeo) и двойката на Mercedes - Джордж Ръсъл (Великобритания/Mercedes) и Хамилтън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР