Макрон каза след срещата със Си, че двамата са обсъдили

...
Макрон каза след срещата със Си, че двамата са обсъдили
Коментари Харесай

Макрон призова Си да вразуми Русия за постигане на мир в Украйна

Макрон сподели след срещата със Си, че двамата са разискали войната в Украйна и са се съгласили, че нуклеарните оръжия би трябвало да бъдат изключени от спора.

На взаимна конференция френският президент съобщи, че архитектурата на сигурността в Европа не е допустима, до момента в който Украйна е окупирана и една страна членка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нарушава устава на международната организация, което по думите му е " неприемливо ".

Според чиновник на Елисейския замък срещата сред Макрон и Си е била " откровена и градивна " и е траяла час и половина.

Правителството на Си преглежда Русия като източник на сила и сътрудник в контраст на агресивното съгласно Китай държание на Съединени американски щати и несправедливите, както ги дефинира Пекин, рецензии против него по отношение на човешките права.

Китай е най-големият покупател на съветски нефт и газ, което оказва помощ за поддържане на приходите на Москва в миг, когато тя е подложена на наказания от Запада. Това усилва китайското въздействие, само че наподобява, че Си не желае да заплашва партньорството посредством оказване на напън върху Путин.

" Китай постоянно се е придържал към справедлива и обективна позиция по въпроса за украинската рецесия ", сподели говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. " Ние се застъпваме за политическо решение на рецесията и насърчаваме мирните договаряния ", съобщи тя.

Преди да се срещне със Си, Макрон беседва с китайския министър председател Ли Цян, на който сподели, че Франция желае да " построи общ път " за решение на " всички огромни спорове " с изключение на този в Украйна.

Ли съобщи, че евентуално може да има " необятно единодушие " сред Макрон и Си, само че не сподели дали Пекин би показал подготвеност да убеждава Москва за реализиране на мир. Според него срещата сред двамата водачи ще " изпрати позитивни сигнали за съгласуваните старания на Китай, Франция и Европа за поддържане на международния мир и непоклатимост ".

Заедно с Макрон в Китай е и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на първото си посещаване в страната, откогато заема поста.

Си съобщи на среща с Макрон и Фон дер Лайен, че Китай и Европейски Съюз би трябвало да се придържат към разговор и съдействие, да поддържат международния мир и непоклатимост и да предизвикват общото развиване и благополучие, заяви китайската държавна телевизия.

Според китайския президент Пекин желае да работи с Европейски Съюз за обновяване на обмена на всички равнища и за унищожаване на " намесата " и провокациите, с цел да се даде нов подтик на връзките сред Китай и Европейски Съюз.

Някои анализатори намекнаха, че Макрон и Фон дер Лайен могат да възприемат при визитата си в Китай ролята на " положителното и неприятното ченге ", при което френският президент да насърчи рестарт в връзките, а председателката на Европейска комисия да се заеме с излагане на по-трудните въпроси и обрисуване на алените линии в тези връзки.

Миналата седмица Фон дер Лайен предизвести, че Европейски Съюз би трябвало да бъде подготвен да създаде ограничения за отбрана на търговията и вложенията, които могат да бъдат употребявани от Китай за цели в сигурността и военната сфера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР