Макрон и Нетаняху в Елисейския дворец. Снимка: ЕПА/БГНЕСМинистър-председателят на Израел

...
Макрон и Нетаняху в Елисейския дворец. Снимка: ЕПА/БГНЕСМинистър-председателят на Израел
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху пристига в Брюксел да защити Тръмп за Йерусалим

Макрон и Нетаняху в Елисейския замък. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху ще се срещне през днешния ден в Брюксел с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с цел да отбрани в Европа противоречивото решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Визитата му бе предшествана от посещаване на министъра на външните работи на Йордания Айман Сафад, който дефинира решението като " доста рисково ". Върховната представителка по въпросите на външната политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини към този момент изрази твърдо противоречие с решението на американския президент. Израелският министър председател ще се срещне и с министрите на външните работи на страните членки на Евросъюза.
Нетаняху бе през вчерашния ден в Париж, където се срещна с президента Еманюел Макрон, който го прикани да покаже храброст в общуването си с палестинците. По-късно Нетаняху прикани палестинския водач Махмуд Абас да седне на масата за договаряния, с цел да се реализира мир в района. Тонът му по повод и на Европа, и на палестинците бе корав. Израелският министър председател разкритикува „ лицемерието на Европа, която осъжда решението на американския президент, само че не и ракетните офанзиви против Израел от Ивицата Газа… Ерусалим е бил столица на Израел хилядолетия и отричането на този факт е неуместно. Палестинците би трябвало да осъзнаят тази действителност, с цел да реализираме мир “, съобщи той в Париж. „ Париж е столицата на Франция. Ерусалим е столицата на Израел. Той е столица на Израел от три хиляди години, столица е на еврейската страна от 70 години. Ние почитаме вашата история и вашите решения и знаем, че като другари вие почитате нашите. Мисля, че това е значимо за мира. Мисля, че мирът би трябвало да бъде учреден на истината и обстоятелствата от предишното и сегашното са единственият метод да изградим реалистично и сполучливо бъдеще.
Нетаняху приказва на фона на бурните митинги, които обгърнаха мюсюлманския свят през последните дни. В неприсъствен вербален спор влязоха Нетаняху и турският президент Реджеп Ердоган. На един от всеобщите пропалестински митинги в Турция Ердоган съобщи, че Израел е терористична страна - думи, на които Нетаняху отговори по този начин: „ Не съм привикнал да ме поучава на морал водач, който бомбардира кюрдски села в родната си Турция, затваря публицисти, оказва помощ на Иран да заобикаля интернационалните наказания и на терористи, в това число в Газа, да убиват почтени хора. “
Американски и израелски флагове и портрети на Тръмп и Нетаняху горяха и бяха тъпкани в доста градове в мюсюлманските страни - от Рабат, през Истанбул и Бейрут, до Исламабад.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР