Маки бери /maqui berry/ са малки плодчета с лилав цвят,

...
Маки бери /maqui berry/ са малки плодчета с лилав цвят,
Коментари Харесай

Маки Бери

Маки бери /maqui berry/ са дребни плодчета с виолетов цвят, които порастват в далечна Патагония. В далечното минало индианците са консумирали листата, стъблата и плодовете на маки бери против най-различни болести. В момента се счита, че маки бери е най-мощният антиоксидант в света. Маки бери се берат от индианците по обичаен метод. Те брулят гъвкавите клони на дървото и събират падналите плодове, след което оставят падналите вейки и листа под дървото за по-ефективно торене.

Състав на маки бери

Маки бери с право е наименуван един от най-известните суперплодове на нашето време. Той е богат източник на витамин А и С, желязо, калий и калций. Съдържа доста протеини, минерали и фибри. В маки бери има голяма централизация на антоцианини и по-специално делфинидин. В този плод има огромно количество полифеноли.

Ползи от маки бери

Високите равнища на делфинидин в маки бери го вършат едно от най-ценните естествени противовъзпалителни средства. Той оказва помощ при разнообразни възпалителни болести – от артрит, до диабет. Най-голямото му преимущество е неналичието на странични резултати, които са присъщи за елементарните противовъзпалителни средства.

Маки бери е мощен антиоксидант, който доста оказва помощ в битката с неприятния холестерол в кръвта. Това значи, че този биопродукт е отличен запас в битката със сърдечно-съдовите болести, най-разпространението от които са инфаркт, инсулт и артериално задръстване.

Изследванията демонстрират, че маки бери доста мощен антиоксидант, който оказва помощ на човешкото тяло да се защищити от огромен брой болести, причинявани от окисление на свободните радикали. Една от най-опасните такива заболявания е рак. Маки бери стопира процеса на стареене; поддържа равнищата на кръвна захар и оказва помощ за управлението на проинфламаторните цитокини и ензими, които предизвикват възпаления.

Маки бери заздравява костите, защищава кожата от нездравословните слънчеви лъчения, като в това време я прави по-мека и сияйна.

Отслабване с маки бери

Маки бери доста ускорява метаболизма на процесите в тялото, което подкрепя процеса на намаляване. Според редица изследвания хората, които употребяват маки бери с цел да понижат непотребните килограми, реализират мечтаните резултати и най-важното – поддържат новите си килограми и по-късно. Както е известно, един от най-големите проблеми на отслабването е лесното възвръщане на изгубените килограми след прекъсване на диета. Специалистите настояват, че маки бери предотвратява този развой. Маки бери отстранява токсините и химикалите от тялото, подкрепя здравословното намаляване.

Маки бери против стареене

С напредването на възрастта клетките в човешкото тяло стават все по-засегнати от действието на свободните радикали. В резултат от това органите стартират последователно да стареят. Тялото е построило редица защитни механизми против този развой на изхабяване, само че самата защитна система също отслабва с увеличението на годините. Добавянето на антиоксидант в менюто има огромна изгода поради ограничаващото деяние върху нездравословните свободни радикали. Най-подходящият антиоксидант е маки бери поради потвърдените му свойства.

Употреба на маки бери

 сушено маки Бери

В нашата страна този мощен антиоксидант не е толкоз прочут. Той се среща в разнообразни таблетки за намаляване, употребява се в козметиката и медицината. Маки бери може да се открие в биомагазините под форма на свежо замразен и изсушен прахуляк.

Избор и предпазване на маки бери

Маки бери е доста потребен плод, само че за жалост е доста временен. Почти незабавно след откъсването му той стартира да се скапва, което прави превозването му по другите елементи на света в свеж тип невероятно.

Поради тази причина маки бери се предлага в изузсшен вид. Изсушаването на маки бери се прави посредством скоростно заледяване на плодовете и последващото им стопляне. По този метод се изпарява замръзналата вода. Това разрешава запазването на допустимо най-вече потребни субстанции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР