Македонското правителство прие проектозакон за ратификация на споразумението за новото

...
Македонското правителство прие проектозакон за ратификация на споразумението за новото
Коментари Харесай

След подписите под споразумението за новото име на Македония

Македонското държавно управление одобри проектозакон за ратификация на съглашението за новото име на страната, което беше подписано през вчерашния ден с Гърция. Предстоят още стъпки, първо от страна на Македония, а след това и от Гърция. До окончателната ратификация страната ще продължи да се назовава " Бивша югославска република Македония ", заяви представител на Европейската комисия. Днес Хърватия, Албания и Косово приветстваха подписания в Преспа документ. Германия прикани политическите сили в двете страни да го поддържат.

Сега ориста на съглашението сред Гърция и Македония е в ръцете на Народното събрание в Скопие, който би трябвало да гласоподава проектозакона за ратификация. За приемането е задоволително нормално болшинство. При вероятно несъгласие на президента Георге Иванов, който е съперник на съглашението, към този момент ще се изисква безусловно болшинство. По време на днешната конференция в София, македонският външен министър Никола Димитров назова съглашението инвестиция в бъдещето.
Никола Димитров, външен министър на Македония: Ние знаем, че не можем да променим географията, не можем да променим историята, само че се надяваме да оформим нашето бъдеще и това направихме. Направихме инвестиция в другарство с нашите гръцки другари за бъдеще, което ще се основава на схващане и взаимно почитание.Дължим това ненапълно на насърчението, което ни дадоха нашите български другари. Като ни протегнаха ръка посредством политическото управление на премиера Борисов и министър Захариева. На първи август предходната година подписахме Договор за другарство. Отначало хората бяха скептични, а след това го одобриха напълно. Още преди влизането си в действие, договорът донесе съществени резултати в търговията, туризма и бизнес вложенията от двете страни.
Съпротивата против контракта за новото име на Македония продължава. Снощи в Скопие полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, когато стачкуващи заплашиха да щурмуват Народното събрание. В митинга участваха няколкостотин души.

Над 68% от гърците не утвърждават съглашението, само че кабинетът се гордее с него. " Гърция става водеща страна на Балканите не с потребление на мощ, а с образци за съдействие и взаимност ", сподели през днешния ден държавен представител.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР