Македонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак.

...
Македонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак.
Коментари Харесай

Македония дава военната база Криволак на НАТО

Македонското държавно управление дава на НАТО военната си база в Криволак. Това стана ясно след срещата на македонския министър председател Зоран Заев в Скопие с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого.
Криволак се намира в Източна Македония, близо до град Неготино. В Криволак се намира и един от полигоните на Армията на Република Македония, където се организират интернационалните военни учения. Базата е издигната през втората половина на предишния век. Там на няколко пъти са провеждани и взаимни военни учения и маневри с войските от страните-членки на НАТО, напомня БГНЕС.
" С участието на Република Македония в НАТО Северноатлантическият пакт ще получи още един сътрудник за постигането на равновесие и запазването на мира в света ", сподели Фого след диалога си с министър-председателя Заев. Фого акцентира значимостта на ролята, която има Македония в района и изключително в този сензитивен интервал, когато страната даде образец за разрешаване на междусъседските връзки и по-специално този обвързван със разногласието за името на страната с Гърция. " Командващият Съвместното командване на силите на НАТО акцентира и смисъла от икономическите и гражданските придобивки, които получават страните-членки и съдружниците на НАТО от взаимното си партньорство ", се споделя в формалното известие на македонското държавно управление.
" Визитата на адмирал Фого е следващото значимо доказателство и предоставяне на кураж на Македония в един извънредно значим интервал, когато процесът за смяната в Конституцията навлиза в крайната си фаза и сполучливото му привършване ще докара до подписването на Протокола за присъединението на Република Македония в НАТО ", сподели Зоран Заев. Той напомни, че страната продължава с промените в армията за постигането на стандартите на НАТО. Македонският министър председател акцентира, че жителите в републиката одобряват като поддръжка визитите от тази година в Скопие на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и на Върховния главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа военачалник Къртис Скапароти.
Преди визитата си в Скопие адмирал Джеймс Фого бе в София, където разиска " обстановката в Черно море и ролята на НАТО като поръчител за сигурността в района ".
По време на диалозите сред началникът на защитата военачалник Андрей Боцев и адмирал Фого бяха прегледани въпроси, свързани със усилването на качествата за въздържане и защита на Алианса, реализирането в цялостен размер на ограниченията по приспособеното предно наличие, както и пропорционалното им систематизиране сред съдружниците в Черноморския район. Дискутирани бяха също и напредъкът по адаптирането на командната конструкция на НАТО, както и проектирането на непоклатимост и сигурност в югоизточната част на Алианса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР