Македонското правителство одобри на днешното си заседание проектодоговора за приятелство,

...
Македонското правителство одобри на днешното си заседание проектодоговора за приятелство,
Коментари Харесай

Македония одобри договора с България, Борисов се похвали на САЩ

Македонското държавно управление утвърди на днешното си съвещание проектодоговора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България. Това заяви държавната пресслужба в София. Кабинетът в Скопие взе решение, с което натовари премиера Зоран Заев да подпише контракта.

Договорът би трябвало да бъде подписан на 2 август – по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Датата беше конкретизирана по време на визитата на македонския министър председател Зоран Заев в София в края на предишния месец.

Опозицията в Македония искаше повече елементи по текста на съглашението, определяйки контракта като " доста преференциален за България и нездравословен за Македония.

" Текстът на двустранния контракт за добросъседство с Македония няма желание да води нови договаряния ", сподели по-рано тази седмица външният ни министър Екатерина Захариева.

" Имахме изключително ползотворна среща с премиера Бойко Борисов, обсъдихме и съглашението сред България и Македония, което би трябвало да бъде подписано. Силно поддържаме напъните на българското и македонското държавни управления да реализират и подпишат това споразумение”. Това съобщи през днешния ден пред медиите в Министерския съвет посланикът на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин след едночасова среща с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

" Подкрепяме напредъка, който България и Гърция реализират, с цел да се довърши планът за интерконекторна връзка сред двете страни в посока на диверсификацията ", уточни още посланикът.

Запитан за неговото мнение за готвените промени в правосъдния закон, Рубин акцентира, че тематиката на срещата се е лимитирала единствено до външната политика.

" Силно поддържаме напредъка, който беше реализиран в района като се фокусирахме върху Балканите и българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз ", означи посланикът на Съединени американски щати. И добави, че България може да играе основна роля, с цел да помогне за влизането на страните от Балканите в Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР