Македонско-българският спор може да бъде разрешен само ако последователно се

...
Македонско-българският спор може да бъде разрешен само ако последователно се
Коментари Харесай

Пендаровски: Македонско-българският спор ще се реши само със зачитане на достойнството и на двата народа

Македонско-българският спор може да бъде позволен единствено в случай че поредно се зачита достолепието и на македонския, и на българския народ, и посредством отбягване на рисковия капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически структури, а не на обстоятелства. Това съобщи президентът на в изявление за ” ”, разяснявайки изявленията на премиера Зоран Заев във вчерашното изявление за организация БГНЕС.

 Темата Северна Македония: България не бърза, парадоксите са от големина да се репатрира за българско съзнание Темата Северна Македония: България не бърза, парадоксите са от големина да се репатрира за българско съзнание
Не ни е закъсняла позицията за Северна Македония. Особено това държавно управление и предходното направиха доста старания – подписахме Дого...
„ Разрешаването на разногласия със стратегическа тежест изисква две предпоставки: да има политическа воля, което от време на време значи политическа смелост; да се реализира консенсус, не за повишение на рейтинга, и второ - да има придържане към интернационално тествани исторически обстоятелства и към политическа действителност, която е явна. Относно първата част нашата общност знае, че аз съм първият македонски политик в историята, който обществено предложи по-широк политически дискурс във връзка с един от най-великите апостоли на македонското революционно придвижване ”, споделя Пендаровски.
Президентът обаче добави: „ Не отидох по-далеч, тъй като това е работа на комисия от историци, не работа на политици “.
По думите му тематиката е обсъждана неведнъж с премиера Заев и в никакъв случай не е имало спор, че някои персони и събития могат да се означават и от двете страни, само че че македонският народ има своя лична история, както българският народ има своя лична.
„ В същото време във всичките си обществени изяви ясно споделям, че антифашистката битка е в основите на актуалната македонска страна и в тази битка се борихме против тези, които бяха на страната на фашистите. 20-годишният ми опит в интернационалната политика ми разрешава да обмислям тъкмо думите и настройките, които показвам, когато беседвам с моите български събеседници и наши другари от интернационалната общественост ”, добави президентът Стево Пендаровски.
 Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в забрадка вързана Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в забрадка вързана
За мен е значимо, че дълго време смятаха, че България им е в забрадка вързана и няма потребност да извършват контракта и няма потребност да има напред...
В тази връзка „ Дойче веле ” напомня, че във вчерашното изявление на БГНЕС след известието на премиера Заев, че в страната ще бъдат осъдени речта на омразата и други дейности, които опонират на уговорките за другарство със съседите, бе заложен въпрос дали това значи разграничение от изказванията на президента, че „ България е страна, която към момента е в матрицата на живковизма ”.
На това министър председателят отговори:
„ Повярвайте, че президентът Пендаровски е другар на България. Все отново той не е толкоз умел политик като Зоран Заев. Но той е работил с нашите политици като Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, той е бил народен координатор за НАТО в моето държавно управление, той е сериозен държавник и е напълно предан на другарството с нашите съседи и с България, несъмнено ”.
Премиерът обаче добави: „ Понякога считам, че и аз, освен той, не сме задоволително деликатни с използването на думите. Казвам ви обаче намерено, че в душата и мозъка са напълно желанието и фантазията за огромно другарство. Но би трябвало да го доизградим и той е огромен последовател на контракта сред Република Северна Македония и България “, сподели Заев.
 Северна Македония се отхвърля от АЕЦ Белене и се обръща към Александруполис Северна Македония се отхвърля от АЕЦ " Белене " и се обръща към " Александруполис "
Република Северна Македония краткотрайно се отхвърля от вложенията си в българската атомна централа " Белене " и се насочва към гръцката газ...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР