Македонският вестник Вечер пише, че има лавина от реакции на

...
Македонският вестник Вечер пише, че има лавина от реакции на
Коментари Харесай

Отричаме се от нацията си, ако празнуваме Илинден с българите, пише скопски вестник

Македонският вестник " Вечер " написа, че има лавина от реакции на македонски историци по отношение на предстоящото сключване на контракт за добросъседство сред Македония и България.

" Съвместното честване на Илинден значи, че отхвърляме нацията си ", написа в заглавие вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Илинден 1903 година е по някакъв метод знак на македонската битка и неподчинение. 1903 година е ореол, славна битка на македонския народ, битка само на Вътрешна македонска революционна организация, без никаква поддръжка от България или от други балкански страни ", споделя пред вестника историкът Александър Стойчев. Той показва, че общото честване на най-големия македонски празник с България е акт, който опонира на историческите обстоятелства.

Нито една балканска страна, в това число България, не е подкрепила македонските революционери в тяхната битка за самородност, за лична страна. Напротив - историческите данни потвърждават противното.

Историческите данни демонстрират, че през януари 1903 година България е забранила на своите полицейски и военни структури по какъвто и да било метод да поддържат македонската революционна битка, т.е. подготовката за въстание, каквото се е знаело, че следва през 1903 година, твърди Стойчев пред " Вечер ".

В. " Република " написа, че Зоран Заев е блъснал непосредствено по македонската история с това, че е поканил премиера на България Бойко Борисов дружно да празнуват Илинден в Македония.

Това самобитно изменничество по отношение на Македония въпреки всичко е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев би трябвало да даде за получените средства, написа " Република ".

Цената, която Заев ще би трябвало да заплати за средствата, които е получил в акцията, не е по никакъв начин дребна. Според някои информации, с изключение на историческото изменничество, което Заев прави сега, идващото би трябвало да бъде влизането на българската нация в преамбюла на конституцията и предоставяне на търгове на български компании в Македония, написа " Република ".

Вестникът твърди, че Зоран Заев е дал на българите компакт диск с диалози на македонското държавно управление, в които се разкриват информации за политиката на Македония към България и контракта за съдействие с България. Онова, което Заев дължи на България, ще се заплаща от целия македонски народ, написа " Република ".

Вестникът написа още, че жителите на Македония са разочаровани и гневни от отношението на премиера Заев, който ухилен се е снимал край паметника на " българския " цар Самуил, а неговата партия желае да унищожи паметника на Самуил в Скопие.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4533)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР