Македонският въпрос се превърна в театрална сценаГърция е страна, която

...
Македонският въпрос се превърна в театрална сценаГърция е страна, която
Коментари Харесай

Живеем в криворазбрана балканска махала

Македонският въпрос се трансформира в театрална сцена


Гърция е страна, която няма да спре да изненадва с парадоксите си, без значение от сферата, в която се случват. Тайно финансиране, публично заложено в гръцкия бюджет, и политически прищявки обезглавиха архитекта на Преспанското съглашение Никос Кодзиас, само че пък бетонира министерското кресло на дяснопопулисткия министър на защитата Панос Каменос, който от момента на подписването на контракта съобщи, че ще гласоподава „ срещу “ в Народното събрание. Парадоксално, само че факт!

Проследявайки церемонията, на която някогашният към този момент министър на външните работи Никос Кодзиас съобщи щафетата на премиера Алексис Ципрас в обятия, целувки и похвали един за различен, несъмнено се възхитих от византийското самообладание, наследено от гръцката политическа система.

Никос Кодзиас провокира политическа рецесия в държавното управление на Алексис Ципрас с оставката си и повода за това бе, че не получи поддръжка от министър-председателя в вербален спор, избухнал с министъра на защитата. И макар изказаните тежки думи при подаване на оставката, на формалната гала Ципрас и Кодзиас демонстрираха връзки на положителни и любящи другари. Стигна се до там, че министър Кодзиас съобщи,че си потегля благополучен от поста. „ Премиерът и редица министри направиха своя избор, след което аз направих моя избор “, написа той в Туитър.
Алексис Ципрас е водач на лявата партия СИРИЗА, на която огромна част от членовете и симпатизанти са твърди комунисти. Ето за какво и партията до 2010 година, когато избухна рецесията, в никакъв случай не е надхвърляла 3%. Социалният и политически земетръс обаче, провокиран от икономическата рецесия в страната, разруши старите ръководещи партии и подари зашеметяваща победа от 35% на Алексис Ципрас по време на изборите през 2015 година Поради неналичието обаче на болшинство от 151 депутати, нужни за образуване на държавно управление, той бе заставен да се коалира с крайнодесния водач Панос Каменос, чиято партия „ Независими гърци “ получи 3,65%. И по този начин новото държавно управление бе образувано от „ ляво-дясно “ политическо пространство, което изненада и Европа. Пореден абсурд.

Впоследствие министър председателят Ципрас извърши фантазията на съдружния си сътрудник като му повери министерството на защитата. Министър Каменос постоянно е показал, че се усеща комфортно във военни облекла и ботуши, харесва му да пилотира хеликоптери и да следи с бинокъл военните учения на артилерия и авиация, както и да провокира турците със своеволни проекти за разширение на района.

Никос Кодзиас, който до скоро управляваше външното министерство, е остарял член на Централния комитет на Комунистическата партия, идеологически водач написал книга в интерес на диктатурата на военачалник Ярузелски в Полша. Обвинен за сталинист и помощник на тайната полиция на ЩАЗИ в Източна Германия. Обвинения, които несъмнено, отхвърля. От краен проруски се трансформира в проамерикански последовател и бе основен воин на неотдавнашното експулсиране на двама съветски дипломати от гръцка територия, което провокира гнева на Москва.

Той изигра своята основна роля по Македонския въпрос, само че се откри отвън министерството на външните работи в деня, когато македонският министър председател Зоран Заев съумя да обезпечи гласовете, нужни за осъществяване на съглашението от Преспа.

Премиерът Ципрас и външният министър Кодзиас подписаха и поддържаха съглашението от Преспа без значение, че 75% от гръцкия народ не бе склонен с това съглашение. Министърът на защитата и държавен сътрудник Панос Каменос намерено съобщи, че не поддържа съглашението и заплаши, че в случай че се стигне до ратификация в гръцкия парламент, ще напусне обединението и държавното управление ще падне. Въпреки това, до момента в който съглашението влезе в гръцкия парламент, двамата съдружни сътрудници не престават хармонично да ръководят, като че нищо не се случва.

Преди две седмици военният министър бе на публично посещаване в Америка. Там освен предложи четири нови военни бази на американците без да е попитал някой в Гърция, само че и презентира личен проект за заобикаляне на съглашението от Преспа със основаване на балканско НАТО. Предложение, което е в прорез с формалната гръцка политика, подкрепяща съглашението от Преспа.

Това бе и капката, която преля в връзките сред военния министър Панос Каменос и някогашния към този момент външен министър Никос Кодзиас.

На съвещание на министерския съвет избухна спор сред двамата държавници, като Кодзиас нападна Каменос, че препоръчаното в Америка е недопустимо, подкопава формалната политика на македонското държавно управление, дава причини на Вътрешна македонска революционна организация и че не е работа на министъра на защитата да води външна политика. Сблъсъкът сред двамата политици ескалира и в границите на към половин час министър председателят и всички министри станаха очевидци на произнесени тежки думи и от двамата.

„ Аз няма да понасям обиди. Напускам поста и завеждам дело против господин Каменос “, сподели Кодзиас.

В словесния конфликт министър Каменос упрекна министър Кодзиас и за незаслужено ръководство на известните „ секрети финансови фондове “.

Тайните фондове са остарял грях на гръцката политическа система. Всяка година бюджетът обезпечава няколко десетки милиони евро, които се разпределят сред три министерства (външно, военно и вътрешно), които се ръководят от министрите, без да се дава никаква сметка за тези пари. Изразходват се без документи, без да се управлява и къде отиват. Общото опрощение за харченето им е „ да поддържат националните ползи на Гърция “. Известно е, че с тези пари гърците финансират политически фигури, публицисти или медии от трети страни, които нормално правят разнообразни „ поръчки “, които не могат да се финансират публично. И тези пари не са по никакъв начин малко.

Преди рецесията през 2007 година бяха 160 милиона. След рецесията фрапантно сумата понижа, като през 2016 година падна на към 50 милиона, част от които бяха ориентирани към православните патриарси по целия свят, които обективно организират политика в интерес на Гърция.

По време на кавгата министър Каменос упрекна министър Кодзиас, че е употребявал тези секрети фондове, с цел да го удари с изявления посредством гръцки вестници и да разпространява съглашението от Преспа на Балканите, дружно с Джордж Сорос. „ Този документ е национално изменничество. Той е направен от прислужник на американския търгаш, който съумя да изманипулира премиера Алексис Ципрас “, сподели Каменос. Кодзиас отвърна ядосано, че Каменос ръководи личните си секрети финанси с неяснота.

Именно този скандал сред двамата министри за тайните парични фондове в Македонския проблем доведоха до оставката на министър Кодзиас, който в границите на Министерския съвет очакваше поддръжка от премиера Ципрас, която по този начин и не получи. И да искаше министър председателят Ципрас не можеше да го поддържа, защото държавното му болшинство зависи от седемте депутати на съдружния му сътрудник Каменос. Ако беше подкрепил министър Кодзиас, държавното управление щеше да падне.

Така се стигна до гръцкия абсурд: Ципрас да изгони министъра, който е създал съглашението от Преспа, което самият той като министър-председател буйно поддържа, и да задържи министъра, който не е склонен със договорката и заплашва, че ще раздруса държавното управление незабавно щом договорката влезе в Народното събрание. И по този начин господин Кодзиас загуби борбата при сблъска си с военния министър Панос Каменос.

Щом като стана ясно, че македонският министър председател Зоран Заев е обезпечил 80-те депутати, нужни за ускорение на съглашението от Преспа, министър председателят Ципрас приветства тази огромна стъпка на другарство сред двата народа за стабилността в района. В същото време министър Каменос отвърна в лично изказване, като съобщи, че това е позор, тъй като депутати от македонската съпротива са купени с 2 милиона евро, с цел да гласоподават. „ Кой би си помислил, че в Европа на полезностите и демокрацията, този, който не гласоподава, както му е подредено, ще отиде в пандиза, а този, който се покорява на заповедите, получава бонус от 2 милиона евро черни пари. Срам! “ – написа Каменос.

Отговори му държавният представител на премиера Зоран Заев, предупреждавайки го, че популяризира fake news. Съответно представителят на гръцкото държавно управление не отбрани министъра си за офанзивата, която получи от македонския представител.

В последна сметка гръцкият министър председател Алексис Ципрас закупи следващото си политическо време с оставката на външния министър Никос Кодзиас, като съобщи, че неговото държавно управление към момента има поддръжката на болшинството от депутатите и изключи вероятността за предварителни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР