Македонският президент Стево Пендаровски предупреди, че на страната му не

...
Македонският президент Стево Пендаровски предупреди, че на страната му не
Коментари Харесай

Пендаровски: Не ни трябва ЕС, ако няма да сме македонци, които говорят македонски

Македонският президент Стево Пендаровски предизвести, че на страната му не ѝ би трябвало Европейският съюз, в случай че цената, която ще заплати, е " да не сме македонци и езикът, който приказвам, да не е македонски език. "

Държавният глава, определен предходната година с поддръжката на социалдемократите на някогашния министър председател Зоран Заев, бе подложен на критика от ВМРО-ДПМНЕ, че дружно с кабинета е омаловажил български документ с условия за договарянията. Вчера обаче той съобщи пред телевизия " Алсат ", че в настояванията, измежду които е да се употребява дефиниция, различна на " македонски език ", има детайли, противни на трендовете в обединена Европа и на " няколко съществени постулата в контракта (за добросъседство) с България.

В миг, когато външнополитическият му консултант и някогашен външен министър Денко Малески е упрекван, че назовава революционера Гоце Делчев българин и приканва за вземане предвид с някои от българските условия, Пендаровски съобщи: " Трябва да ви кажа, най-искрено, когато я прочетох за пръв път, на два или три пъти не се връщах на тази дефиниция. Не можех да допускам, че в 21 в. някой може да оспорва на някого, че езикът му не се назовава по този начин, както самият той го кодифицира и го употребява от десетилетия. "
" С един севернокорейски % "
Припомняйки, че македонският е публично кодифициран след Втората международна война, а три десетилетия по-късно е приет за обособен език от Организация на обединените нации, той след това разяснява и настояването на София за решение на разногласията, неизчистени от Договора за добросъседство и другарство. В контракта с България от 2017 година " не споделяме, че в договарянията с Европейски Съюз би трябвало да утвърждаваме етническа принадлежност на някого, който е живял преди 150 години. "

" Ключов израз в този двустранен документ е споделена история. Не обща, в която вие ще кажете, (че) до 44-та всичко е било българско, ти единствено би трябвало подпишеш... не всички до 44-а, а някои персони и някои събития са присъщи и за теб, и за мен. И за България, и за Македония. Това е споделена история, " продължава президентът.

Декларацията в българския парламент получи единствено четири гласа срещу - по думите му това значи " с един севернокорейски % ". Това ще е действителна политическа спънка пред евроинтеграцията на Северна Македония, сподели Пендаровски, аргументирайки се с консенсуса сред властта и опозицията, демонстриран от депутатите.
" Искам повече такива сътрудници "
Пендаровски, чийто кабинет се разграничи от изявленията на съветника му Денко Малески, съгласно който Гоце Делчев има българско съзнание, обаче не осъди изрично коментара, породил неодобрение в страната. Той изреди националните цели на Северна Македония да е народна власт, а не тирания, да е изцяло интегрирана в западната цивилизация и да признава мултиетническия и мултирелигиозен темперамент на страната.

" Професор Малески във връзка с трите константи най-малко за мен има една забележителна биография. Не мога да работя с хора, които са срещу тези три съществени постулата. Всички останали въпроси... това е народна власт и желая повече такива сътрудници и съветници, които ще ми кажат - президенте, може би тук не сте прав. В този случай мисля, че той не е прав и това ясно го споделям в изявата си, " продължава Пендаровски.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР