Македонският президент Стево Пендаровски отхвърли твърдението на Българската академия на

...
Македонският президент Стево Пендаровски отхвърли твърдението на Българската академия на
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Македонският език и македонската нация са факт

Македонският президент Стево Пендаровски отхвърли изказванието на Българската академия на науките, че македонският език е акцент на българския и го разгласи за " анахронизъм ".

" Становището на българските учени, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем ", сподели Пендаровски, представен от вестник " Слободен щемпел ".

“Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е одобрено и на интернационално равнище. Смятам, че е безпредметно да беседваме за нещо, което е реалност, прочут на всички, освен при нас и освен при тях, а е прочут в целия свят”, съобщи Пендаровски в коридорите на антикорупционен конгрес в Скопие.

Македонският език стана следващата тематика на препирня сред двете страни, като в последнaта седмица тя измести даже разногласията за Гоце Делчев. По-рано тази седмица Българска академия на науките излезе с позиция, че формалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на признатата от Академията на науките и изкуствата в Скопие " Харта за македонския език ", съгласно която формалния литературен език на Република Северна Македония като обособен независим език, определян в Скопие като " македонски ".

Пендаровски уточни, че Преспанският контракт (между Скопие и Атина) се базира на конференция на Организация на обединените нации от 1979 година, на която македонският език е типов като един от езиците в южнославянската група и е интернационално приет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР