Македонският президент Стево Пендаровски отговори на острата декларация на нашето

...
Македонският президент Стево Пендаровски отговори на острата декларация на нашето
Коментари Харесай

Пендаровски за срещата си с ОМО Илинден: Не пречи на договора ни!

Македонският президент Стево Пендаровски отговори на острата декларация на нашето външно министерство във връзка срещата му с представители на нерегистрираната ОМО " Илинден ".

Становището на президента е, че " нито една негова постъпка, нито до момента, нито в бъдеще ще бъде в несъгласие с Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни от 2017 година, в това число и срещата със сдружения на жители от Република България ".

" Президентът Пендаровски счита, че всяка институция в двете страни би трябвало да даде своя принос в решение на отворените въпроси и в тази тенденция е отдаден за укрепване на разговора и изцяло използване на контракта за другарство, добросъседство и съдействие ", се споделя в формалната позиция.

В събота нашето Министерство на външните работи излезе с остра позиция във връзка срещата на Пендаровски с ОМО " Илинден " - " Министерство на външните работи показва угриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с дейности на публични лица, посредством които се основават отрицателни публични настройки и които влизат в несъгласие с позитивния климат, основан с дейните старания на държавните управления на България и на Северна Македония.

Дни след сполучливото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, още веднъж ставаме очевидци на повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Подобни дейности не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме виновните фактори в прилежащата ни страна да демонстрират политическа зрялост и да дават градивен принос към почналия развой на възобновяване на взаимното доверие ", се споделяше в нашето мнение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР