Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа

...
Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на закона за езиците

Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише указа за влизане в действие на закона за приложимост на езиците, с който албанският език бе разгласен за втори формален език в страната, съобщи организация МИА.

"Вместо да градим мултиетническо общество в духа на разговора и мирното общуване, посредством обективни и общоприети закони, ние одобряваме неправдив и наказателен закон, с който се фаворизира единствено албанският език. Затова, поради моите визии за несъответствието на закона за езиците с конституцията и с показаните отзиви на специалисти и на необятната общност за противоконституционния темперамент на закона, и на съображение член 75 от конституцията, взех решение да не подписвам указа за влизане в действие на закона приложимост на езиците ", съобщи Иванов в изключително послание към нацията.

Президентът сподели, че е изпратил писмо до Народното събрание, в което го уведомява, че няма да подпише указа, и е отправил зов към депутатите да прегледат деликатно приложените възражения.
Законът за приложимост на езиците, който бе гласуван на 11 януари в Народното събрание, планува публична приложимост на албанския език във всички институции на Република Македония.



Според конституцията президентът има право да не подписва закона, в случай че е признат с болшинство от две трети. Ако той откаже да подпише указа, Народното събрание би трябвало да прегледа още веднъж закона в период от 30 дни от първото му гласоподаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР